latinica  ћирилица
12/07/2019 |  09:18 ⇒ 12:19 | Аутор: СРНА

Додик: Војна неутралност најбоља опција за све у БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истиче да је прича о Акционом плану за чланство у НАТО /МАП/ камуфлажа и постоји да би БиХ била постепено моделирана како би нека нова генерација политичара олако завршила то питање, те наглашава да је војна неутралност најбоља опција за све у БиХ.

- Ми уопште не желимо ни да кренемо на тај пут. Може НАТО да то третира како хоће, али одлука органа БиХ о томе не постоји. Зато Бошњаци покушавају да пошаљу тај план, јер како НАТО може да дјелује према БиХ ако нема тај план - рекао је Додик за Глас Српске.

Он је нагласио да странке из Федерације БиХ желе да остане овај Савјет министара са подобним министрима из Републике Српске.

- То је њихов главни циљ. Раније је у БиХ постојао консензус о МАП-у и НАТО-а, али многе ствари су се данас промијениле. Нема разлога да ми сада ризикујемо и да се повинујемо одлукама које су раније донесене - истиче Додик.

Он је поновио да је за Републику Српску неприхватљив улазак БиХ у НАТО и да је политика Српске политика војне неутралности.

- Нигдје не пише да је то законска обавеза. Пише да ће институције БиХ радити на томе. Ево радимо. Имамо ми неки однос са НАТО-ом, као што је `Партнерство за мир`, има тај програм ИПАП који је у вези са учешћем у мировним мисијама. У томе је и Србија. Али тај национални план за приступање НАТО-у значи да ви, кад кренете, онда не можете назад. Наша Скупштина је рекла не и ми немамо потребу да се крећемо на том путу - поручује Додик.

Он је истакао да је једна Швајцарска у Другом свјетском рату успјела да остане неутрална, крај Хитлера који је граничио са том земљом која није порушена.

- Шта је добила Хрватска? Многи други? Кажу добили су безбједносни систем. Од кога ми можемо да будемо нападнути? Србије? Хрватске? Не, овдје је безбједносни проблем тероризам. Хипотетички опет, у глобалном сукобу, ако би се десио, нама би најбоље било да останемо неутрални. У противном ћемо бити збрисани. И за Бошњаке је боље да буду неутрални - наглашава Додик.

Када је ријеч о мигрантској кризи, Додик истиче да у свему томе постоји неки план.

- Био сам предсједник Владе од 1998. до 2001. када ме је замијенио Младен Иванић. И у неком периоду након тог мандата срео сам се са високопозиционираним човјеком у Америци. Причали смо о свему и он ме је тада питао `Зар ти не дјелује да се овај простор пацифизира како би овдје могли да се населе неки други људи са неким другим вриједностима?`. Сматрао сам тада да је то глупост, али нисам заборавио ту причу. А, зар управо ова прича о мигрантима није то? - наводи Додик.

Он каже да, када би неко правио озбиљне анализе и хтио да буде објективан, морао би да се упути у неке ране студије које су прије 30 година говориле о томе да западна цивилизација упада у проблем, да се смањује прираст становништва, да ће за 30 или 50 година доћи до дебаланса у погледу радне снаге и да морају размишљати о алтернативама.

- Све ово што радим ме увјерило да је ово што се нама десило око распада Југославије направљено да људи овдје буду јефтинији - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, веома се тешко супротставити ако је државна политика Њемачке да привуче младе људе и да им неке бенефите.

- Јесте да ми морамо да реагујемо, али морамо рећи да је то државна политика тих земаља да прихвате младу радну снагу за коју не плаћају образовање. Њемачка је шездесетих била у проблему. Многи су тада отишли, нису се вратили. Кад напуне своје квоте, онда се то мало заустави. Онда не можете ни визу да добијете, а камоли радну дозволу. Кад сте им потребни, све може - каже Додик.

Он је истакао и да као невладине организације које су формирале владе тих западних земаља овдје форсирају причу да ништа не ваља.

- Не кажем да овдје тече мед и млијеко, али ја говорим да је то креација. Ми смо овдје затворени, не може ни БиХ, нити Српска изаћи на финансијско тржиште Европе као што раде друге земље. Направите анкету о тим људима који су отишли прије годину дана и питајте их како су - каже Додик.

Он је рекао да Обавјештајно безбједносна агенција БиХ није демантовала његову изјаву да је ОБА донијела наредбу о праћењу одређеног броја медија у оквиру припреме за инкриминацију политички неподобних људи у БиХ.

- Није било никаквог демантија из ОБА - навео је Додик и истакао да му је било интересантно да медији које није навео да су праћени о томе нису објавили ништа.