latinica  ћирилица
12/07/2019 |  10:33 ⇒ 10:56 | Аутор: СРНА

Иванцов: Што скорије формирати власт

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов сматра да несумњиви политички приоритет у БиХ мора бити што бржи завршетак процеса формирања власти у складу са исказаном вољом народа, на основу резултата избора који су одржани прије девет мјесеци.
Петар Иванцов - Фото: РТРС
Петар ИванцовФото: РТРС

Иванцов је подсјетио да је прошло више од девет мјесеци од избора, али да нови Савјет министара и Влада Федерације БиХ још нису формирани, отежан је рад парламента БиХ и нема нове извршне власти у низу кантона.

- Таква ситуација не може доприносити реализацији неопходних социјалних и економских реформи, повећању квалитета живота и рјешавању бројних искључиво практичних питања - рекао је Иванцов за Глас Српске.

Према његовим ријечима, формирање власти ће отворити могућности за расправу о свим питањима о којима домаће стране имају различите ставове, укључујући НАТО.

- Република Српска је аргументовано против зближавања БиХ са овим војно-политичким блоком и има право на свој принципијелни став. Лично, не видим довољно основа за повезивање питања формирања Савјета министара са темом Годишњег националног плана, јер би нови Савјет министара требало да се бави тим проблемом. У суштини, основ за формирање власти мора бити позитивна уједињавајућа агенда - навео је Иванцов.

Руски амбасадор у БиХ сматра да је коминике са посљедњег засједања Управног одбора Савјета за спровођење мира јако лош документ, да је пристрастан и једносмјеран, не одражава стварну ситуацију у земљи, не покрива актуелне проблеме, да је пун неоснованих оптужби против Републике Српске, те да не доприноси јачању међуетничког помирења, конструктивног дијалога и тражењу компромиса.

Иванцов је изразио увјерење да унутрашња питања у БиХ морају да рјешавају искључиво домаће стране, да то умјесто њих не могу урадити никакав високи представник нити међународна заједница.

Према његовим ријечима, вријеме за спољна уплитања је отишло у прошлост и неће се вратити.

- Темељ за успјешно функционисање БиХ јесте потпуно поштовање Дејтонских принципа равноправности три конститутивна народа и два ентитета и дијалог, компромис и консензус између њих - додао је Иванцов.

Коментаришући мишљења да "Русија преко Републике Српске врши утицај на подручје Балкана", он је рекао да је руски циљ развој равноправне и узајамно корисне сарадње са онима који то желе, те додао да му је драго да се односи са Балканом развијају веома активно.

- Република Српска је наш важан и поштован пријатељ и партнер, наше везе јачају и постају дубље, овдје са успјехом дјелују наше водеће компаније, шири се сарадња са руским регионима, а руско-српски храм и културни центар који се сада граде у Бањалуци оличавају наше духовно јединство. Ми сарађујемо и са властима ФБиХ и са свим политичким и етничким снагама БиХ подржавамо добре, конструктивне односе. Само злонамјерни могу ово третирати као "малигни руски утицај" - истакао је Иванцов.

Иванцов је оцијенио да је постигнут веома висок ниво сарадње Русије и БиХ, што потврђује низ контаката на високом нивоу, да још постоји велики потенцијал за развој билатералних веза и низ пројеката на којима се тренутно ради, али да је за реализацију неопходно формирање нових органа власти.

Он сматра да је неопходно поштовати све невине жртве трагичних догађаја који су се дешавали на овом простору у првој половини 90-их година, без икакве политизације те теме, јер то не доприноси јачању односа повјерења и помирења.