latinica  ћирилица
12/07/2019 |  10:39 ⇒ 10:54 | Аутор: СРНА

Ејубовић: Побољшати услове живота у центру "Ушивак"

Начелник општине Хаџићи Хамдо Ејубовић изјавио је да ће инсистирати да виши нивои власти предузму кораке с циљем побољшања услова живота у Центру за мигранте "Ушивак", јер је од његовог оснивања кроз Хаџиће прошло више од 6.000 миграната, али и околног становништва, те да ће ако изостану мјере бити предузети неки радикалнији кораци.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Из ове општине је саопштено да готово свакодневно нове групе долазе, па у недостатку смјештајних капацитета спавају на отворено, те је Ејубовић јуче посјетио "Ушивак", гдје је са руководством покушао наћи рјешења за проблеме које носи мигрантска криза.

Ејубовић је истакао да када се доносила одлука на нивоу Федерације БиХ /ФБиХ/ да се овакав војни објекат да Савјету министара за оснивање прихватног центра за мигранте, није водило рачуна о локалној заједници и становништву.

-Све ово је организовано без консултација са локалном заједницом, а да не говоримо да је било консултација са становицима мјесне заједнице Доњи Хаџићи. Може се видјети да је изостала координисана акција свих структура власти у БиХ, почевши од нивоа Кантона Сарајево па до нивоа БиХ - рекао је Ејубовић.

Он је навео да се не примјећује да су ти нивои власти присутни у Центру за мигранте "Ушивак" било каквом акцијом, нагласивши да ће инсистирати да виши нивои власти предузму кораке с циљем побољшања услова живота у том центру, али и околног становништва.

Ејубовић је предложио да број миграната у прихватном центру "Ушивак" буде смањен како би опао притисак на овај прихватни центар и грађане, те да надлежни пронађу још једну локацију изван општине Хаџићи.

- Ако то изостане, онда ћемо предузети неке радикалније мјере - поручио је начелник општине Хаџићи и додао да је то задатак првенствено Савјета министара, ФБиХ, Кантона Сарајево, па тек на крају општине Хаџићи.

Званични подаци говоре да се у Хаџићима у центру за прихват миграната тренутно налазе 723 особе. Стање на терену је тешко пратити, како због константног прилива, тако и због чињенице да многи, ипак, свакодневно успијевају прећи даље, према Хрватској.

У јуну је у "Ушивак" укупно ушло 1.258 миграната, а изашло њих 1316.

Највише их долази из Пакистана /553/, затим слиједе Ирак / 174/, Сирија /88/, Иран /87/, Алжир /87/, Мароко /80/, Авганистан /73/, Либија /29/, Бангладеш /23/, Палестина /17/, Непал /14/, Тунис /10/, Индија /9/.

Ту су још мигранти и избјеглице из Египта, Либана, Мауританије, Сјеврене Македоније, Сомалије, Западне Сахаре и Јемена, наведено је у саопштењу.