latinica  ћирилица
12/07/2019 |  11:00 | Аутор: СРНА

Рунић: За једно радно мјесто Срби морају дати три

Начелник дрварске општине Душица Рунић рекла је да Срби у Дрвару од 13. септембра 1995. године живе у условима недостојним човјека и навела да се за запошљавање само једног Србина у том граду и у Ливањском кантону морају дати три радна мјеста Хрватима.
Општина Дрвар - Фото: СРНА
Општина ДрварФото: СРНА

Рунићева указује да су Срби у Дрвару принуђени да пређу преко поноса и здравог разума, тражећи да бар један буде запослен, да би једна једна српска породица имала услове да само преживи.

- За једно радно мјесто Србина, ми ослободитељима, како су назвали себе, Хрватима у Дрвару и у Ливањском кантону морамо дати три радна мјеста. То све говори како је бити Србин у Дрвар, Гламочу и Босанског Грахову и цијелом Ливањском кантону - изјавила је Рунићева Срни.

Она је осудила иницијативу Кантоналног одбора ХДЗ-а Ливно за обиљежавање 24 године од "ослобођења Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара" и нагласила да за Србе у Дрвару 13. септембар 1995. године представља дан жалости, јер од тада немају статус грађана, већ су прво постали избјеглице, а потом повратници који у свом граду преживљавају.

Према њеним ријечима, тим наводним ослобођењем један индустријски град је доведен у статус најнеразвијеније општине у БиХ која нема ни индустријску зону, јер су је уништили нелегалном и коруптивном приватизацојом.

- Од општине која готово није имала незапослених довели су Дрвар у статус да је бити запослен Србин постала привилегија - нагласила је Рунићева.

Она је нагласила да Срби у Дрвару неће дозволити најављено обиљежавање и истакла да је спремна Дрварчане извести на улице.

- Спремна сам стати уз мој народ, моје Дрварчане, ово мало Срба који су се вратили на своја огњишта и изаћи на улице на протесте. Ја не желим да обиљежавам и славим дан када сам постала избјеглица и дан када је мој народ напустио своја огњишта - поручила је Рунићева.

Ливањски медији објавили су да је на 10. Изборној скупштини Кантоналног одбора ХДЗ-а БиХ Ливно усвојена иницијатива за обиљежавање 24 године од "ослобођења Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара", уз приједлог да обиљежавање буде уз војне почасти и у присуству високих званичника, и то у Босанском Грахову 28. јула, у Гламочу 29. јула и у Дрвару 13. септембра, што ће бити централни скуп.