latinica  ћирилица
12/07/2019 |  11:28 ⇒ 12:04 | Аутор: СРНА

Рајилић: ОХР треба да оде из БиХ

ОХР треба да оде из БиХ јер селективним доласком на комеморације жртвама из претходног рата говори да не признаје српске жртве и доприноси још већим подјелама у друштву, рекла је Срни предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

- Вријеме је да оду и да се прекине селективна правда. Њима су српске жртве нешто нормално, којима не треба одавати почаст. С друге стране, постали су лобисти и пропагатори посебно бошњачких жртава у свијету - навела је Рајилићева, коментаришући став ОХР-а да високи представник у БиХ неће присуствовати комеморацијама српским жртвама док се не престане негирати наводни геноцид у Сребреници и говорити против БиХ.

Она је истакла да таква селективна правда и однос говори о лошим намјерама ОХР-а.

- Наше руководство, али и невладине организације, које окупљају жртве рата, никада нису негирале жртве са друге стране и само тражимо да се једнако поштују српске, бошњачке и хрватске жртве - рекла је Рајилићева.

Она је навела да је ОХР-у давно истекао рок и да га нико не уважава и не поштује ни у једном ентитету, додавши да и у Федерацији БиХ имају много замјерки од тамошњих политичара, али и становништва.

ОХР је истакао да ће озбиљно почети размишљати о томе да своје присуство на комеморацијама невиним српским цивилним жртвама у Подрињу подигну, како кажу, на виши ниво кад се за то створе услови - "када поједини говорници на /неким/ комеморацијама престану негирати да се геноцид десио у Сребреници, глориФиковати ратне злочинце, ширити говор мржње, те говорити против БиХ".

Ово је наведено у одговору ОХР-а на питање Срне зашто високи представник у БиХ Валентин Инцко није присуствовао у суботу у Братунцу помену Србима страдалим у рату у Подрињу и да ли ће бити присутан на комеморацији у Залазју, код Сребренице, на одавању почасти српским цивилима и војницима убијеним 12. јула 1992. године у овом и околним сребреничким селима и на основу чега Инцко прави разлику између српских и бошњачких жртава, што се да закључити из његовог неприсуства на комеморацијама српским жртвама.

Из ОХР-а кажу да све невине цивилне жртве и њихове породице заслужују правду и поштовање, без обзира на њихову вјерску или националну припадност, тврдећи да не праве никакву разлику између невиних жртава Бошњака, Хрвата или Срба, или њихових породица.

- Штавише, представник ОХР-а је присуствовао вјерском дијелу комеморације у Братунцу, а присуствоваће и комеморацији у Залазју - додаје се у одговору из ОХР-а.

Повезане вијести: 

Вријеме је да ОХР оде и да се прекине селективна правда