latinica  ћирилица
12/07/2019 |  13:03 | Аутор: СРНА

Касиповић: Уговор са Батагоном раскинут због неиспуњавања обавеза

Влада Републике Српске уложила је сав напор да се реализује уговор са компанијом Батагон, али ова компаније није испунила своје обавезе, нити доказала озбиљну намјеру да иде у правцу испуњавања, што су били довољни аргументи за раскид уговора, рекао је потпредсједник Владе Антон Касиповић.
Антон Касиповић - Фото: РТРС
Антон КасиповићФото: РТРС

- Због неиспуњавања обавеза једне од страна, уговор је морао бити раскинут - рекао је Касиповић новинарима у Бањалуци одговарајући на питање зашто је Влада Српске јуче ставила ван снаге меморандум и закључке који су потписани са швајцарском компанијом Батагон.

Он је појаснио да ће бити настављени напори у тражењу рјешења.

Говорећи о Приједлогу одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Европској банци за обнову и развој за финансирање Пројекта Коридор 5Ц - обилазница Добој у износу од 150 милиона евра која ће се наћи на засједању Народне скупштине у уторак, 16. јула, Касиповић је навео да ово кредитно задужење неће утицати на финансијску стабилност Српске јер се то стање прати у односу на способност оног ко диже кредит.

- Република Српска у овом тренутку и у пројекцијима до краја године нема степен задужености који би говорио о било каквим проблемима у фискалном систему Републике Српске - истакао је Касиповић.

Коментаришући одлуку Владе Републике Српске да у овој години изда гаранције од 800 милиона КМ за кредите које ће подићи јавна предузећа и установе, Касиповић је навео да вјерује да оваква одлука, примарно дио који се односи на енергетски сектор, може донијети различите бенефите Републици Српској.

Он је рекао да ће коначна одлука бити донесена у Народној скупштини Републике Српске, те да је увјерен да ће она потврдити овакав став Владе.

Касиповић је појаснио да је, независно од гаранција Владе, одговорност на онима који дођу до кредитних средстава да их уложе на најбољи начин и у најбољем интересу грађана Српске.

- Најбоље је, ако можете да се не задужујете, али ни земље са много развијенијом економијом не могу без политике задуживања. Важно је да се цијело ово питање размотри на наредном засједању Народне скупштине 16. јула - рекао је Касиповић.

Осврћући се на извјештај Европске комисије о инвестирању у којем је БиХ оцијењена као најгора на Балкану, Касиповић је истакао да су овој земљи неопходни органи власти јер је много времена прошло од избора, што је сигурно упозорење за сваког озбиљног инвеститора.

- Сива зона је огроман терет за људе који раде у њој и њихове породице, те владе морају имати одговор на та питања. Влада Српске зато и ради на новом закону о инспекцијама, стимулацијима послодавцима и повећању плата - каже Касиповић.

Према његовим ријечима, циљ Владе је да законским рјешењима Република Српска буде атрактивнија и поузданији партнер било којем страном инвеститору.

- Било би добро да се што прије конституишу власти БиХ, а да Српска настави своје напоре на побошљању пословног амбијента - закључио је Касиповић.