latinica  ћирилица
12/07/2019 |  13:33 ⇒ 13:33 | Аутор: СРНА

Лукић: Што прије формирати власт на нивоу БиХ

Предсједник Прве СДС Радомир Лукић рекао је да извршна власт у БиХ мора да буде формирана што прије јер је, како је нагласио, срамота за било који поредак који се назива демократским да се она не може формирати осам-девет мјесеци послије избора.
Радомир Лукић - Фото: РТРС
Радомир ЛукићФото: РТРС

- То је ружење лица демократије. У свим другим земљама са демократском традицијом, када се власт не формира послије три или шест мјесеци, онда се питање оних који треба да владају враћају народу па онда народ одлучује ко ће послије таквих искустава да влада - рекао је Лукић новинарима у Бањалуци на обиљежавању Петровдана-крсне славе Прве СДС.

Он је поручио СДС-у да "треба да тражи кључ за формирање извршне власти у Српској, а не у ФБиХ јер је такво правило политичке коректности и очувања федералне јединице из које потичу, а они потичу прије свега из Српске".

- Ако то тако буде, имамо разлога за извјестан оптимизам, у супротном треба тражити нове изборе јер нема техничке власти која може да прегура цијели мандат. То може само у данашњој БиХ са овим Изборним законом, који није предвидио расписивање нових избора у овој ситуацији - истакао је Лукић.

Он је навео да је оријентација ове странке очување Републике Српске са њеним именом и презименом које, истиче он, нико никаквом одлуком не може измијенити.

Према његовим ријечима, оријентација странке је и очување мира те идентитета српског народа.