latinica  ћирилица
12/07/2019 |  18:15 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Марку Чолићу четири године, удружења новинара траже откривање налогодаваца

Марко Чолић осуђен је у Окружном суду у Бањалуци на четири године затвора због покушаја убиства новинара Владимира Ковачевића. У казну му се уручанава и вријеме које је провео у притвору од септембра прошле године. Суд је посебном одлуком продужио притвор Чолићу. Одбрана је најавила жалбу и на пресуду и на одлуку о продужењу притвора коју је суд донио, како тврде, под притиском медија.

Првостепена пресуда судски је епилог покушаја убиства новинара БН Телевизије Владимира Ковачевића. Марко Чолић и Недељко Дукић, који је у бјекству од прошле године, брутално су га претукли металним палица у бањалучком насељу Обилићево. Одбрана, незадовољна пресудом, најављује жалбе. Сматрају да је суд направио преседан, јер је као разлог за продужење притвора навео и велики интерес медија.

- То само указује да се добро запитамо да ли је ово суђење било на основу медија или на основу доказа који се налазе у спису -упитао је адвокат Марка Чолића Гордан Јовишевић.

Изрицање пресуде пратио је велики број медија без присуства оштећеног Ковачевића. Представници новинарске заједнице Републике Срспке сматрају да под хитно морају бити откривени мотиви и налогодавци покушаја убиства Ковачевића. Такође, образложење „посебних притворских разлога“ називају својеврсним притиском на рад медија.

Удружење новинара Републике Српске сматра да суд у свом образложењу никако није смио навести медије као разлог своје одлуке, јер је тиме директно створио утисак медијског притиска на сам процес.

Милкица Милојевић, новинарка и активисткиња, истиче да је медијски притисак, ако га је уопште и било, у интересу јавности. У овом случају, сматра она, је потпуно легитиман и у складу с демократским тековинама и минимумом права на слободу изражавања и мишљења.

Рок жалбе на рјешење о продужењу притвора је три дана, а на пресуду 15 дана.

Подсјећамо, МУП-у је у прошлој години пријављено пет случајева напада на новинаре.