latinica  ћирилица
12/07/2019 |  18:19 ⇒ 18:30 | Аутор: РТРС

УНРС: Образложење притвора Чолићу - притисак на медије

Удружење новинара Републике Српске данашње образложење "посебних притворских разлога", који су се чули приликом изрицања пресуде Марку Чолићу, у случају покушаја убиства новинара Владимира Ковачевића, сматра потпуно беспредметним, те својеврсним притиском на рад медија и изражава забринутост.
Удружење новинара Републике Српске -
Удружење новинара Републике Српске

Наиме, у образложењу продужења притвора Чолићу, као посебан разлог наведен је и велики број медија који је пратио суђење.

С озбиром на ову чињеницу поставља се питање - да ли се овим врши притисак на рад медија и њих сврстава на једну страну, само због великог интересовања јавности, због које су радили свој посао? На другој страни, оптужени и одбрана "стичу утисак да су медији заслужни за неку од судских одлука", што према закону не смије да се догоди, јер је суд независан.

Удружење новинара Републике Српске сматра да суд у свом образложењу никако није смио навести медије као разлог своје одлуке, јер је тиме директно створио утисак медијског притиска на сам процес.

Саму пресуду ,Удружење новинара Републике Српске неће коментарисати до правоснажности, али апелујемо на надлежне да пронађу мотив, а самим тим и налогодавца напада на Владимира Ковачевића.

Подсјећамо, да је МУП-у Републике Српске у прошлој години пријављено пет случајева напада на новинаре, међу којима је најдрастичнији случај покушаја убиства Владимира Ковачевића.

Овим путем, Удружење новинара Републике Српске позива новинаре и остале медијске раднике да надлежним органима, али и Удружењу, пријављују случајеве свих облика насиља са којим се сусрећу, наводи се у саопштењу УНРС-а.