latinica  ћирилица
12/07/2019 |  20:18 | Аутор: БЕТА

Драстична казна Скендербегу: 10 година суспензије

Суд за спортску арбитражу (ЦАС) у Лозани потврдио је суспензију од 10 година албанском клубу Скендербег за намјештање утакмица у домаћем првенству и у Европи.
Партизан - Скендербег (фото:MONDO/V. Sukdolak) -
Партизан - Скендербег (фото:MONDO/V. Sukdolak)

ЦАС је одбио жалбу Скендербега на десетогодишњу суспензију, највећу коју је изрекла УЕФА.

Случај Скендербега завршен је послије годину дана и истраге којом су обухваћени бивши министар финансија Албаније и предсједник клуба, а истражитељи УЕФА добили пријетње смрћу.

ЦАС је навео да је судско вијеће утврдило да је Скендербег учествовао у намјештању домаћих и европских мечева.

Суспензија УЕФА од 10 година и казна од милион евра су биле пропорционалне и оправдане, наводи ЦАС.

Предсједник Скендербега Арђан Такај рекао је да је шокиран одлуком ЦАС.

- Нећу напустити Скендербег. Наставићу борбу. Случај ћемо предати Федералном суду Швајцарске и тамо ћемо добити правду. Овај случај прешао је све границе, а адвокати који су нас представљали схватили су то као врло лично питање, пошто су били изненађени неправедном одлуком - навео је он.

Жалба Скендербега представљена је у априлу у Швајцарској у релативној тајности, пошто су истражитељи УЕФА добили пријетње смрћу током истраге.

Користећи доказе из шаблона клађења, истражитељи УЕФА навели су да су намјештене двије утакмице квалификација за Лигу шампиона, једна против Динама из Загреба и једна против Крусејдерса и двије утакмице групне фазе Лиге Европа 2015. године, против Спортинга из Лисабона и Локомотиве из Москве.

УЕФА је навела да су играчи Скендербега у тим утакмицама "одиграли изузетно сумњиво у одбрани" и да су у посљедњих неколико минута одређених мечева одиграли незаинтересовано и без труда. УЕФА је, такође, сумњичила Скендербег да је учествовао у намјештању око 50 домаћих утакмица од 2011. године.

У посљедњој деценији Скендербег је освојио седам шампионских титула у Албанији. Скендербег је прошле сезоне заузео четврто мјесто у албанској лиги и забрањено му је да учествује у квалификацијама за Лигу Европа.