latinica  ћирилица
12/07/2019 |  22:17 | Аутор: СРНА

Златна матрјошка отишла у Москву и Источно Сарајево

Златна матрјошка на Фестивалу руске класичне музике "Кустендорф класик" у конкуренцији од 13 до 17 година припала је Валерију Макарову из Москве, а у категорији од 18 до 25 година Михајлу Живојиновићу из Источног Сарајева.
Додијељене награде на фестивалу "Кустендорф класик" - Фото: СРНА
Додијељене награде на фестивалу "Кустендорф класик"Фото: СРНА

Сребрна матрјошка у млађој категорији отишла је у руке Александру Тјану из Санкт Петербурга, а у старијој категорији Анастасији Михновец из Минска.

Бронзана матрјошка у млађој категорији припала је Мирославу Батаљоноку из Минска, а у старијој групи Ани Савкиној из Москве.

Најбоље је изабрао жири у чијем су саставу били директор Државне музичке академије из Бјелорусије Јекатерина Дулова, композитор Ања Ђорђевић и пијаниста Александар Маџар.

Оснивач фестивала Емир Кустурица рекао је да је више него срећан што из године у годину долазе прави резултати и зато што се размјењују искуства оних који су дотакли небо и успјели своју умјетност да унаприједе у мјери у којој је то неопходно да би постигли комуникацију у цијелом свијету.

- Надам се да ће сљедећи фестивал бити само наставак ове приче и да ћемо бољом организацијом и већим бројем учесника наставити започету традицију - нагласио је Кустурица.

Он је истакао да сваки пут када се фестивал завршава дође на идеју која је садржана у аланфордовској реченици: "Данас сам одлучио да живим свој живот до краја".

- Да не бих затварао фестивал, дозволите ми да већ сада отворим сљедећи фестивал "Кустендорф класик" - рекао је Кустурица.

Седми фестивал класичне музике "Кустендорф класик" окупио је младе умјетнике из Србије, Републике Српске, Русије, Бјелорусије, Њемачке и Кине.

У оквиру фестивала, одржане су и мастер радионице за младе таленте.

Након церемоније уручења награда одржан је концерт виолончелисте Нарека Хакназарјана, народног уметника из Јерменије, виолинисте Хачатура Алмазјана и баритона Ефима Заваљног, као и Крагујевчког певачког друштва у пратњи Јужносахалинског симфонијског оркестра под диригентском палицом Тиграна Хакназарјана.

Главни покровитељ фестивала је компанија "Гаспромњефт".