latinica  ћирилица
12/07/2019 |  22:35 | Аутор: БЕТА

Грчка признала Хуана Гваида као вршиоца дужности предсједника Венецуеле

Нова конзервативна влада Грчке одлучила је данас, пет дана послије избора, да призна предсједника демократски изабране Народне скупштине, Хуана Гваида као вршиоца дужности предсједника Венецуеле.
Хуан Гваидо - Фото: AFP
Хуан ГваидоФото: AFP

- Грчка влада снажно подржава напоре ЕУ да би се осигурало мирно и демократско политичко рјешење преговорима на добробит венецуеланског народа - наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Грчке.

Нови министар спољних послова, Никос Дендиас који је преузео дужност у уторак, долази из нове десничарске већине, из владајуће странке Нова демократија која је побиједила на општим изборима у недјељу са скоро 40 одсто гласова.

Укупно 21 земља Европске уније је до сада признала да је предсједник Парламента Венецуеле Хуан Гваидо самопроглашени привремени “предсједник Републике“. Грчка је у вријеме Алексиса Ципраса који је власт изгубио на недјељним изборима, била међу посљедњим присталицама формалног предсједника Венецуеле, Николаса Мадура.

Бивши премијер Ципрас инсистирао је марта, током састанка с бившим лидером социјалиста из Боливије Евом Моралесом у Атини на потреби “да се направи распоред за спровођење (ускоро) слободних и демократских избора“ у Венецуели.

За сада нема никаквих изгледа за предсједничке изборе у Венецуели. Венецуеланска опозиција груписана око Хуана Гваида и влада Николаса Мадура требало би да наставе преговоре ове седмице на карипском острву Барбадос током трећег круга разговора који је почео у мају у Ослу да би Венецуела покушала да изађе из политичке кризе.