latinica  ћирилица
13/07/2019 |  08:40 ⇒ 08:48 | Аутор: СРНА

Павловић: Размјере њемачких злочина у 20. вијеку јединствене и неупоредиве

Историчар Момчило Павловић оцијенио је да Нијемци, посебно, њихови званичници не треба да дијеле лекције Србима и Србији о злочинима с обзиром на то да су размјере њемачких злочина у Европи у 20. вијеку јединствене и неупоредиве.
Момчило Павловић - Фото: Screenshot/YouTube
Момчило ПавловићФото: Screenshot/YouTube

Павловић сматра да је њемачки амбасадор у Београду Томас Шиб, који је изјавио да је у Сребреници почињен "геноцид и да очекује да и Србија заузме тај став", претјерао, те подсјетио да је њемачка војска три пута у 20. вијеку растурала и пустошила Србима државу и починила стравичне злочине над Србима.

- Треба ли да помињемо, само у Другом свјетском рату, логоре, затворе, стријељање у Крагујевцу, Краљеву и другим мјестима или активно учествовање њемачких снага у бомбардовању Србије 1999. године - рекао је Павловић за Вечерње новости.

Према његовим ријечима, разорни рат и грубо мијешање активним подржавањем сепаратизма и сврставањем на једну страну у југословенском сукобу не доприносе помирењу на овим просторима.

Павловић сматра да изјаву њемачког амбасадора о Сребреници, као и активну подршку албанском сепаратистичком руководству на Косову и Метохији и из ратне пропаганде прихваћену истину да су Срби злочинци треба схватити и као оправдање њихове политике у југословенским сукобима.