latinica  ћирилица
13/07/2019 |  10:21 ⇒ 10:21 | Аутор: sputniknews.com

Нова тура дијелова за С-400 слетјела у Турску (ФОТО)

Руски авион са новом партијом елемената за системе С-400 слетио је на турску авио-базу Муртед, саопштила је телевизија НТВ.

Телевизија је приказала снимак на којима се види руски авион који се приземљио у ваздухопловној бази Муртед.

Министарство одбране Турске касније је потврдило да је четврти руски авион са новом траншом елемената за ПРО системе С-400 слетео на војни аеродром.

- Данас је настављена испорука противваздушних ракетних система С-400. Четврти руски авион са елементима за С-400 слетио је у ваздухопловну базу Муртед у предграђу Анкаре - наводи се у саопштењу Министарства одбране на Твитеру.

​Министарство одбране Турске је у петак објавило да су почеле испоруке руских противваздушних система С-400. Касније је ове информације потврдила и Савезна служба за војно-техничку сарадњу Русије.

Уговор за набавку четири дивизиона С-400 вриједан 2,5 милијарде долара закључен је 2017. године. Турска ће дио уговора за С-400 платити сама, а дио преко руског кредита. Према ријечима вицепремијера Русије Јурија Борисова уговор предвиђа опцију након завршетка главног дијела испоруке.

Куповина најновијих руских система за противваздушну одбрану С-400 изазвала је међународни скандал између Турске и Сједињених Америчких Држава: Вашингтон је захтијевао да се споразум обустави и да се умјесто њих набаве њихови системи Патриот. У случају одбијања, Вашингтон није искључио могућност одлагања или поништавања продаје Турској најновијих турских ловаца Ф-35, али је Турска одбила да учини уступке. Међутим, након самита лидера Г20 у Осаки, ситуација између Вашингтон и Анкаре постала је мање напета, изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.