latinica  ћирилица
13/07/2019 |  12:21 ⇒ 12:29 | Аутор: СРНА

Броћета: Доста је понижавања српских повратника, спремни за контрапротесте

Делегат из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета поручио је да су Срби у Ливањском кантону спремни да организују контрапротесте уколико буде реализована иницијативе кантоналног одбора ХДЗ-а БиХ о обиљежавању 24 године од "ослобођења Гламоча, Дрвара и Босанског Грахова", те да је доста понижавања српских повратника.
Горан Броћета (Фото: opstinadrvar.net) -
Горан Броћета (Фото: opstinadrvar.net)

Броћета је рекао Срни да је иницијатива о обиљежавању 24 године од, како наводе, "ослобођења Гламоча, Дрвара и Босанског Грахова", коју је недавно усвојио ливањски Кантонални одбор ХДЗ БиХ, сраман и понижавајући акт који уноси немир у малобројно српско становништво у Ливањском кантону.

Он је додао да су они који се представљају као "ослободиоци" Дрвара, Гламоча и Босанског Грахова од ових градова направили три Чернобиља и Србима старосједиоцима угасили сваку наду за боље сутра.

- Овим путем бих поставио јавно питање онима који су предложили и усвојили овакав сраман акт - колико је Хрвата протјерано из Дрвара 1995. године и колико у њему има хрватских породица старосједилаца - пита Броћета.

Према његовим ријечима, ово питање ће дати одговор да ли је Дрвар ослобођен или отет, разорен и опљачкан, што се и данас види.

Броћета је поручио како неће дозволити да српска дјеца уче лажну и изопачену историју, да буду понижавана тако што уче хрватске ријечи и сједе у образовним установима на којима се вијоре шаховнице и хрватске заставе.

- Доста је гажења преко Срба повратника... Спремни смо организовати контрапротесте уколико дође до обиљежавања стравичног прогона српског становништва. Подршку ћемо затражити од Републике Српске и Србије - истакао је Броћета.

Ливањски медији објавили су да је на 10. Изборној скупштини Кантоналног одбора ХДЗ-а БиХ Ливно усвојена иницијатива о обиљежавању 24 године од "ослобођења Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара", уз приједлог да то буде уз војне почасти и у присуству високих званичника 28. јула у Босанском Грахову, 29. јула у Гламочу и 13. септембра у Дрвару, гдје би требало да буде централни скуп.