latinica  ћирилица
13/07/2019 |  12:29 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Храброст и жртва требињских бораца не смију бити заборављени (ФОТО)

У Требињу је данас обиљежен Дан Требињске бригаде Војске Републике Српске, кроз коју је у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату прошло око 6.000 бораца, а 266 је дало животе за Српску.

Тим поводом Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је парастос за погинуле борце у Спомен-капели Светог цара Лазара у кругу некадашње требињске касарне, а потом су у спомен-соби и на Споменик браниоцима Требиња положени вијенци.

Вијенце су положили Лука Петровић, изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, представници борачких организација, Града Требиња, Полицијске управе Требиње, Удружења "Насљеђе".

Требиње - полагање вијенаца (Фото: РТРС)

На свечаној академији, која је одржана у Културном центру, поручено је да храбри борци Требињске бригаде никада не смију бити заборављени, поготово они који су дали животе и успјели на данашњи дан прије 27 година сломити јаку непријатељску офанзиву на Требиње.

Некадашњи комадант Требињске бригаде Славко Жарковић рекао је да је ова бригада бранила фронт дужине око 80 километара и да су је чинили поштени и храбри борци.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је Требињска бригада на понос свима и да њени храбри борци треба да буду узор.

- То што ми уживамо у слободи треба да захвалимо онима који су оставили животе у Требињској бригади, али и онима који су ратовали. Они су тада били јединствени и ми данас треба да их слиједимо у миру, да будемо јединствени и сложни и да корачамо напријед, да одржимо Требиње и Републику Српску - рекао је Ћурић новинарима.

Требиње (Фото: РТРС)

Он каже да се приводе крају радови на спомен-соби у Требињу, која би свечано требало да буде отворена у октобру.

Предсједник Борачке организације Требиње Дејан Бодирога каже да се нада да ће се окупљати и наредних година како би се очувало сјећање на ове храбре људе.

Дан Требињске бригаде обиљежава се као знак сјећања на 13. јул 1992. године када је, уз велике напоре и пожртвованост бораца, успјешно сломљена непријатељска офанзива и Требиње одбрањено од напада војске Хрватске.