latinica  ћирилица
13/07/2019 |  14:34 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Инвестициона клима у Србији побољшана захваљујући реформама

Инвестициона клима у Србији посљедњих година побољшала се захваљујући макроекономским реформама, већој финансијској стабилности, бољој фискалној дисциплини и процесу приступања ЕУ, наведено је у извештају Стејт департмента.
Стејт Департмент                                              (Фото:twitter) -
Стејт Департмент (Фото:twitter)

Значајан ризик за инвестициону климу, према овом извјештају представља неријешено питање државних предузећа која су велики губиташи, сива економија, корупција и неефикасан правосудни систем.

Стејт департмент наводи да би пословне могућности могле да наставе да расту ако Влада Србије спроведе обећане реформе током процеса приступања ЕУ.

У извјештају се оцјењује да су сектори који би могли да имају највише користи пољопривреда и агропрерада, управљање чврстим отпадом, заштита животне средине, информационе и комуникационе технологије, обновљиви извори енергије, здравствена заштита, рударство и индустрија.

Указано је да је привлачење инвестиција важан приоритет, те да је Влада Србије означила економски раст и отварање радних мјеста као главне економске приоритете и да се посветила рјешавању великог броја питања у вези са спором транзицијом земље ка тржишно орјентисаном капитализму, преноси Радио-телевизија Србије.

Србију позитивно оцјењују амерички инвеститори, посебно стратешки положај, добру образовану и исплативу радну снагу, одлично познавање енглеског језика, инвестиционе подстицаје и споразуме о слободној трговини са кључним тржиштима, прије свега са ЕУ.

Наглашено је да Влада смањује велики број запослених у јавном сектору, углавном кроз забрану запошљавања.