latinica  ћирилица
13/07/2019 |  15:36 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Чак двије трећине државних службеника добило оцјену "нарочито успјешан"

Упркос чињеници да су за 13 година, колико траје реформа јавне управе у БиХ, потрошени милиони марака, није се одмакло даље од почетка. У досадашњим мишљењима и аналитичким извјештајима Европске комисије, јавна управа оцијењена је као прегломазна, скупа, неефикасна и нетранспарентна. Упркос томе, конкурси за нова, додатна запошљавања не јењавају, а у бх. институцијама раде све сами експерти и "одликаши”.

Када их на конкурсима, на “државне јасле” ухљебљују – све знају! Одмах након тога, државни службеници и чиновници, примјера ради, “уче” да раде у основним програмима на рачунару; “вјежбају” неки од страних језика, “спознају” шта је то сукоб интереса, а шта превенција корупције; портпароли бх. институција и комуникацију с новинарима и са јавношћу.... И све то углавном на дестинацијама и у луксузним хотелима.

За овакве и сличне “пројекте” дообуке “свезналица”, “проактивне” политике, стратегије, програме, дигитализације, модернизације - потрошене су десетине или стотине милиона донираних, кредитних и буџетских марака. За 13 реформских година у БиХ, базна реформа, како је карактеришу, није одмакла даље од почетка!

Јамила Миловић Халиловић, портпарол Делегације Европске уније у БиХ истиче да је итекако неопходан и потребан напредак како би земља отворила преговоре о приступању.

- Уопштено говорећи јавна управа у БиХ треба постати професионалнија и деполитизирана. А наравно за циљ треба имати што већу могућу ефикасност - додаје она.

Али када су “свезналице” у бх. институцијама у питању, Европа не треба да “брине”! ...Све сами “одликаши” -
бар тако показује посљедњи Збирни извјештај о оцјењивању, које се врши под окриљем Савјета министара. Толико су “професионални” да више од 20 бх. институција шестомјесечну обавезу “оцјењивања”, стару осам година, још нити једном није испунило, упркос бројним ургеницијама Агенције за државну службу.

Но и они који јесу, боље да нису! Јер од “оцијењених” више од 1.800 службеника, 74 одсто у послу су “нарочито успјешни” са максималном оцјеном 4. Још 25 одсто је успјешних и само један службеник и то у Центру за уклањање мина био је “неуспјешан”! Добио је “јединицу”.

Невен Акшамија, директор Агенције за државну службу БиХ, каже да по његовом стручном мишљењу и по стручном мишљењу Агенције за државну службу, сматра да су оцјене унеколико или увелико високе, што значи, како каже, да имамо случај инфлације високих оцјена.

А “инфлација” сваким новим оцјењивањем све је већа, показује анализа Збирних извјештаја. Да апсурд буде већи, баш у Канцеларији координатора за реформу јавне управе – исте, која није одмакла даље од почетка – све сами “одликаши” па је
и просјек максималан – 4. Њих оцјењују шефови одсјека који потом потврђују помоћници министара и на крају у коначници министри, односно помоћници директора и директори у Управним организацијама.

Шефове, помоћнике, министре и директоре, међутим нико не оцјењује! Осим партијских лидера, наравно! И због тога ваљда, у беспућима бх. бирократије нестају документи  или се појављују у писарницама фалсификовани попут оних уочи посљедње, мимо пословника, сазване па неодржане хитне сједнице Дома народа БиХ.