latinica  ћирилица
13/07/2019 |  15:51 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Како је македонски премијер Зоран Заев руским комичарима открио државне тајне

Нова жртва руских комичара је македонски премијер Зоран Заев. Представљајући се као украјински предсједник Петро Поршенко и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, нудили су му чланство у Нато и попуст на аутокефалност македонске цркве. Заев је, не знајући, открио сазнања о плану Београда и Приштине за Косово, али и да је македонска црква наредна за признање аутокефалности од стране васељенског патријарха.

У три наврата Заев је с руским комичарима разговарао укупно 50 минута, а да ништа није посумњао, при томе им је дао бројеве Рамуша Харадинаја и Веса Мичела, препричавао разговоре и слао фотографије с Ангелом Меркел и другим званичницима. Заев није схватио ни када му је лажни Порошенко рекао да су Украјинци потомци Александра Македонског и да хоће родни град да преименује у Источна Македонија.

- Наши научници су открили да имам генетске везе са Александром Македонским. Тако да би се сада ја могао звати Петро Македонски - рекао је Владимир Кузњецов, руски комичар у улози Порошенка.

Заев је открио своја наводна сазнања да Приштина и Београд покушавају размијенити десет општина сјевера Комсета за неколико општина у Јужној Србији.

- Као што знате, они покушавају да промијене границе и размијене територије, и мислим да ту има руског утицаја, јер желе то да искористе као међународну праксу за неке аспирације које имају, на примјер у односу према Абхазији или Криму. Јуче сам причао са канцеларком Меркел о томе дуже од пола сата. И веома сам уплашен да би такви кораци причинили велику штету вашем региону, али такође и мом региону - истакао је Заев.

Информације македонског премијера не треба одбацити, кажу аналитичари, јер ако дође до подјеле Косова, на реду је Македонија која ће остати без трећине територије и природно је да су добро упућени.

Политички аналитичар Цвјетин Миливојевић истиче да би Заев сасвим сигурно могао да има та сазнања. Медјутим, каже, то је малтене јавна тајна.

Најзанимљивији дио разговора је када (лажни) Порошенко каже како је аутокефалност украјинске цркве платио 150 хиљада долара, али да је владика Вартоломеј његов пријатељ и да би Македонија са попустом платила 100 хиљада.

- Ми очекујемо да ће након Украјинске, наша црква бити сљедећа коју ће признати васељенска патријаршија. Ципрас ће нам помоћи, иако је он поријеклом Грк, али свака помоћ нам је добродошла - рекао је Заев.

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи изјавио је да се Заев извинио и да је рекао да нема доказе о покушају размјене територија. Заев је одбио и захтјеве дијела јавности да да оставку због одавања државне тајне.

Руски комичари, најбоље су показали јавности како изгледају разговори на највишем нивоу. Посљедица свег је међутим, да државници сада страхују да разговарају међусобно па је тако Борис Џонсон недавно залупио слушалицу Доналду Трампу, не вјерујући да га заиста зове амерички предсједник.