latinica  ћирилица
13/07/2019 |  15:53 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

У 36 општина биће успостављен систем видео-надзора јавних површина

У оквиру пројекта “Безбједан град” који је покренут у 36 локалних заједница у Републици Српској, систем видео надзора јавних површина успостављен је до сада у 23 локалне заједнице. У још 13 општина је у току постављање надзора, наводе министарству унутрашњих послова Републике Српске.
Видео надзор - Фото: РТРС
Видео надзорФото: РТРС

Многе локалне заједнице већ су уградиле системе видо-надзора, како би повећали безбједност грађана и смањили број прекршајних и кривичних дијела.

- Пријекат видео-надзора допринио је позитивно стању безбједности на посручју Мркоњић Града и Језера, као и општинама у окружењу око расвјетљавања кривичних дјела, доказивања и документовања прекршаја као и праћење миграната кроз изузетно транзитно подручје општине Језеро на магисталном путу Бихаћ - Сарајево - истакао је Чедо Радичић, командир Полицијске станице Језеро.

Општина је Језеро је међу првима препознала значај видео-надзора те се опредујелила за постављање истог.

- Захваљујући доброј сарадњи са Министарством унутрашњих послова и општине Језеро, успјели смо да реализујемо тај пројекат - рекао је Драган Стругаловић, замјеник начелника општине Језеро.

Пројекат МУП-а, градова и општина подразумијева успостављање система видео-надзора свих јавних површина, а све у циљу превентивне заштите грађана и њихове имовине, али и борбе против криминала, тероризма и свих других облика нарушавања безбједности, јавног реда и мира.

- Наш акценат је на томе да је видео-надзор над јавним површинама и да се строго поштује Закон о заштити личних података зако да се приликом усмјеравања камера строго води рачуна да камере не залазе у простор приватне имовине - рекла је Мирна Миљановић, начелник Одјељења за односе са јавношћу МУП-а Републике Српске. 

У Бањалучком центру за људска права сматрају да стављање јавних површина под надзор није спорно, али и да постоји бојазан од злоупотребе снимака.

- Чињеница је да је МУП Српске у посљедњих годину-двије изгубио повјерење дијела грађана који сада оправдано постављају питање шта ће бити са видео снимцима. Речено је да ће они остати унутар МУП-а и да ће само службеници министарства имати приступ снимцима, што је у реду - нагласио је Драган Тодоровић из Центра за људска права Бања Лука.

Из МУП-а наводе да да се приликом подешавања камера води рачуна о одредбама Закона о заштити личних података према којима је МУП дужан да заштити приватност грађана. То значи да се снимају само јавне површине, гдје МУП Српске има законска овлашћења.