latinica  ћирилица
14/07/2019 |  08:40 ⇒ 14:01 | Аутор: Агенције

Велики дан за Француску, Макрон показује "европску војску"

Француски предсједник Емануел Макрон ће показати одбрамбене капацитете ЕУ истицањем у први план европску војну сарадњу на паради поводом Дана пада Бастиље.
Војна парада у Паризу - Фото: AP
Војна парада у ПаризуФото: AP

Парада се данас одржава у Паризу у знак сјећања на 14. јул 1789. године када је тврђава-затвор заузета током Француске револуције.

Како наводи thelocal.fr, ова демонстрација војне сарадње у оквиру ЕУ дешава се у тренутку нарастајућих напетости са САД.

Макронови гости на паради на Јелисејским пољима биће, између осталих, њемачка канцеларка Ангела Меркел, предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер и још увијек актуелна предсједница британске владе Тереза Меј.

Дан пада Бастиље биће обиљежен и широм Француске парадама, прославама, ватрометима, а у самом Паризу ће ватрогасци традиционално отворити врата својих станица како би организовали забаве са грађанством.

Биће одржан и велики концерт код Ајфеловог торња.

Биће представљено "европско јединство"

Девет учесника, уз Француску, Европске иницијативе за интервенцију, основане прије годину дана на Макроново инсистирање с циљем развоја "заједничке стратешке културе", биће представљене на паради - Белгија, Велика Британија, Њемачка, Данска, Холандија, Естонија, Шпанија, Португал и Финска.

Након параде, Макрон ће доручковати с предсједницима Финске, Португала и Естоније, Саулијем Нинистом, Марселом Ребел де Соусом и Керсти Каљуаид.

Такође ће бити присутни њемачка канцеларка Ангела Меркел, премијери Холандије и Белгије, Марк Руте и Шарл Мишел, као и предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг и министарке одбране Шпаније и Данске, Маргарита Роблес и Трине Брамсен.

Велику Британију ће представљати и потпредсједник Владе Дејвид Лидингтон.

Пад Бастиље, 14. јула 1789. представља симбол краја апсолутистичке монархије и јединства нације. Послије тога је 26. августа 1789. године усвојена Декларација о људским и грађанским правима. Том декларацијом су касније утемељене француске националне вриједности - слобода, једнакост и братство (liberte, egalite, fraternite).