latinica  ћирилица
14/07/2019 |  11:08 ⇒ 13:28 | Аутор: СРНА

У Српској нови лијекови за обољеле од карцинома мјехура, плућа и дојке

Фонд здравственог осигурања Републике Српске почео је да финансира два нова савремена лијека генеричких назива "атезолизумаб" и "рибоциклиб" за обољеле од карцинома мокраћног мјеруха, плућа и дојке, а примјењују се када лијечење цитостатицима не даје разултате.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Из Фонда истичу да су ови лијекови доступни осигураницима на основу препоруке љекара специјалиста из одређених области гране медицине.

Ова терапија спада у лијекове новије генерације, па самим тим изискују и веће трошкове, али будући да су осигураници обољели од малигних болести ослобођени плаћања партиципације, Фонд ће и ове нове лијекове у потпуности финансирати за осигуранике којима су препоручени.

У саопштењу Фонда се наводи да је ријеч о иновативној и скупој терпији, која је обезбијеђена, јер су се у преговорима са добављачима успјели изборити за ниже цијене у односу на неке друге развијеније земље.

- То је и потврда да Фонд, у складу са пословним циљевима, константно анализира цијене лијекова и настоји да контролом и управљањем свим трошковима прави уштеде гдје је то могуће с циљем да се створи финансијски простор за уврштавање најновијих лијекова које финансирају и развијеније земље и које за здравствену заштиту издвају много више него Републике Српска - кажу у Фонду.

Из Фонда напомињу да су средином марта почели да финансирају пет нових најсавременијих лијекова за лијечење тешких обољења, попут мултипле склерозе, леукемије, карцинома плућа и хепатитиса Ц.

Са овом новином, додају у Фону, наставили су да у континуитету уводе нове и савремене лијекове у здравствени систем.

Из Фонда подјећају да су и прошле године у здравствени систем увели и иновативне терапије за обољеле од метастатског меланома и карцинома плућа.

- О каквим терапијама је ријеч најбоље говори податак да су научници који су открили ове терапије добили и Нобелову награду из области медицине за ове лијекове - наводи се у саопштењу.

Оваква пракса ће бити настављена, поручују из Фонда здравственог осигурања, јер им је циљ да константо унапређују здравствену заштиту, без обзира што многима уплата доприноса од којих се финансира цијели здравствени систем, па и сами лијекови, није приоритет.

Фонд је, истиче се у саопштењу, и са ограниченим приходима, које су посљедица нередовне уплате доприноса, успио да задржи постојећи обим права и да уводи терапије које имају и развијеније земље, што, како се наводи, указује на озбиљан приступ у пословању у којем централно мјесто заузима осигураник.

- Зато апелујемо да сви заједно радимо на јачању свијести о важности уплате дорпиноса за здравствено осигурање од којих се финансира здравствени систем, те да нас подрже у борби за додатне изворе финансирање од производа који су штетни по здравље, јер је то једини гарант дугорочне финансијске одрживости здравстевног система и постојећег обима права из здравственог осигурања - истичу из Фонда.