latinica  ћирилица
14/07/2019 |  12:59 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Пелагићево: Отворен Трг 9. јануар и Спомен-комплекс "Васо Пелагић" (ФОТО)

У Пелагићеву је свечано отворен Трг 9. јануар и Спомен- комплекс Васо Пелагић, у чију изградњу је Влада Србије уложила око 400 хиљада марака. Влада Српске је само у посљедње двије године помогла ову општину у изградњи инфаструктурних објеката у које је уложено око 1, 6 милиона марака

За грађане је Трг 9. јануар простор око кога ће се мјештани свакодневно окупљати. У једном кругу су спомен- комплекс Васо Пелагић, админситаривна зграда, спомен- соба погинулим у задњем рату, и црква. 

Помоћ Владе Српске Пелагићеву почела је 2010. године када је саграђена спортска дворана, а касније настављена многим инфратсруктурним објектима међу којима и административна зграда за коју је Влада недавно издвојила око 950 хиљада марака.

- Реализовали смо многе пројекте као што су инфраструктурни пројекти, ревитализација одређених магистралних и регионалних путева, ревитализација макадамског у асфалне путеве преко 45 километара - навео је начелник Пелагићева Симо Стакић.

Пелагићево - на Спломен-комплексу "Васо Пелагић" откривена плоча

- Влада Републике Српске води рачуна о сваком дијелу Српске, настоји на подстиче развој, да помаже развој. Тај развој је лакши када на челу општине имате администрацију која је инвентивна, која жели рад и да развија своје подручје - истакао је министар енергетике и рударства Петар Ђокић.

Отварање Трга 9. јануар, првог у Посавском дијелу Републике Српске је за борачку организацију од изузетног значаја.

- Просто ми морамо схватити значај 9. јануара, а да би га на прави начин схватили, поготову наше младе генерације, морамо слиједит овакве и сличне примјере - поручио је предсједник БОРС-а Миломир Савчић,

Отварање Трга 9. јануар и Спомен- собе Васо Пелагић је доказ истинске сарадње Србије и Српске, истичу из Конзулата Србије у БиХ.

- Тај однос прије свега краси љубав, а ја мислим да се љубав најбоље манифестује давањем. Србија даје Српској за добробит свих грађана општина које добијају помоћ - додао је генерални конзул Србије у БиХ Владимир Николић.

Влада Србије је за Дом здравља у Пелагићеву издвојила још 130 хиљада евра, чија изгардња ће почети на јесен. Такође, Влада Српске је за инфтасруктуру Индсутријске зоне од 40 дунума, већ уложила око 350 хиљада марака.