latinica  ћирилица
14/07/2019 |  14:01 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Парада поводом француског националног празника, изненађење дефилеа "летећи човјек" (ВИДЕО)

У Паризу је интонирањем француске химне "Марсељезе" и развијањем велике заставе Француске на Јелисејским пољима завршена парада поводом националног празника Дана пада Бастиље.
Парада поводом Дана пада Бастиље у Паризу - Фото: AP
Парада поводом Дана пада Бастиље у ПаризуФото: AP

Поред домаћина, предсједника Емануела Макрона дефиле су посматрали – њемачка канцеларка Ангела Меркел, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, одлазећи предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер. Умјесто најављене предсједнице британске владе параду на Јелисејским пољима посматра вицепремијер Дејвид Лајдингтон.

Емануел Макрон је данас показао одбрамбене капацитете ЕУ истицањем у први план европске војне сарадње на паради која се одржава у знак сјећања на 14. јул 1789. године када је тврђава/затвор Бастиља заузета током Француске револуције.

Како наводи thelocal.fr ова демонстрација војне сарадње у оквиру ЕУ дешава се у тренутку нарастајућих напетости са САД.

Међу гостима није било предсједника САД Доналда Трампа, који је био гост француског предсједника на паради одржаној 2017. године, али се у међувремену њихов однос погоршао.

Дан пада Бастиље обиљежава се и широм Француске парадама, прославама, ватрометима, а у самом Паризу ће ватрогасци традиционално отворити врата својих станица како би организовали забаве са грађанством.

Биће одржан и велики концерт код Ајфеловог торња.

Наводи се да, ипак, данашња парада у престоници Француске има шири политички значај пошто је јачање одбрамбене сарадње један од главних циљева које је Макрон поставио у спољној политици, а предсједник Француске не показује било какве знаке колебања око тога упркос нарастајућим политичким превирањима у Њемачкој и предстојећем иступању Велике Британије из Европске уније.

Француски сајт подсјећа да је Макрон, који заступа идеју Европске инцијативе за интервенције (Е2И) која би предузимала мисије изван надлежности постојећих структура попут НАТО-а, поручио у саопштењу издатом уочи параде да је европска сарадња на пољу одбране кључна.

На Јелисејским пољима данас су продефиловале војне снаге девет земаља које су поред Француске дио Е2И, укључујући Велику Британију и Немачку, а небом су пролетјели њемачки транспортни авион А400М, шпански Ц130 и два британска хеликоптера "чинук".

У паради су учествовали припадници француско-њемачке бригаде (БФА), која има 5.000 људи, а основана је 1989. као симбол послијератног јединства Француске и Њемачке, па сада прославља 30. годишњицу.

Како се наводи, долазак генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга је знак да је Алијанса и даље важна француском предсједнику.

Како наводи француски сајт, у паради у центру Париза учествовало је око 4.300 припадника оружаних снага, 196 возила, 237 коња, 69 авиона и 39 хеликоптера.

Џет-ски шампион Фреки Запата лети на "Флајборд еру" (Фото: АП)

"Летећи човјек" пред Макроновом трибином на паради

Једну од најспектакуларнијих сцена на дефилеу пред трибином, приредио је бивши џет-ски шампион Фреки Запата који је летио на "Флајборд еру" – ледбдећој куполи. Запата је у руци носио аутоматску пушку, што указује да би ова летјелица могла да буде употребљена у арсеналу француске војске.

Паризјен наводи да је у питању летјелица коју као гориво покреће керозин, посједује пет мини турбо мотора који омогућују брзину до 190 километара на час, а лет може да траје до десет минута.

Макрон je уз широки осмијех и аплауз поздравио Запату.