latinica  ћирилица
14/07/2019 |  15:15 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Враћа ли се Србија поново у фокус француских интереса на Балкану?

Долазак Емануела Макрона, прва је посјета француског предсједника Србији након 18 година. У посљедње вријеме односи двије земље нису били на високом нивоу.

Међутим, француском предсједнику, како сматрају аналитичари, потребни су савезници како би након Меркелове преузео лидерство у Европи. Са Макроном долази и привредна делегација а биће склопљени и уговори за набавку оружја.

Од Франш де Епереа до Бернарда Кушнера, српско-француски односи драстично су промијењени од времена када је Епере одликовао Београд Орденом части, до учешћа у бомбардовању Југославије и признања Косова. Према ријечима француског амбасадора, Србија им је најважнија у региону.

 - Посјета показује обновљено интересовање француске за западни балкан уопште и нашу жељу да билатералним односима са Србијом, свакако, нашим првим партнером у региону дамо нови подстрек - рекао је амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолини.

Париз је слиједио Берлин, а сада жели да изађе из сјене и потребни су му партнери, каже новинар листа Фигаро, Франсоа Бисон. Као што ни бомбардовање није била воља француског народа, и нова промјена курса има политичку позадину. 

- Предсједник Макрон је показао да до сада је вођена политика у складу са партнерством Француске и Њемачке. Показао је да жели да преузме иницијативу и да мимо тог односа које има са Њемачком како је Ангела Меркел тренутно ослабљена, да преузме иницијативу - каже Бусон.

- У Стратегији коју Француска има према земљама бише Југославије, Србија се појављује као кључан партнер у тим будућим односима и за повратак Француске у те европске послове, покушаће да оживи то савезништво - нагласио је професор Факултета за европске студије Слободан Зечевић.

Аналитичари кажу да треба да прихватимо иницијативу без занимаривања односа с примјера ради, Њемачком. Али чињеница је да смо политички увијек били ближи с Француском.

- Француска и треба да нам буде кључни партнер за улазак у ЕУ - додао је Зечевић.

Француска политика је најсличнија америчкој и када је у питању Косово, и они нису против компромиса попут Њемачке, каже Бисон. Ако ништа друго, Макрон никада неће вршити притисак на Србију да га призна док Србе прогањају на Космету.

Гледајући Хашима Тачија на Дан побједе у Паризу, било је тешко вољети Француску, као што је она вољела нас, како гласи цитат на споменику захвалности на Калемегдану, медјутим, треба имати на уму да ни највећи српски хуманитарац Арно Гујон, није то постао слушајући политику него очеве приче о српском народу.