latinica  ћирилица
14/07/2019 |  15:38 | Аутор: СРНА

Кјодо: Москва одбила преговоре о предаји два острва

Русија је одбила да разговара о потенцијалној предаји два од четири јужна Курилска острва Јапану као дио преговора о потписивању мировног споразума, јавила је јапанска новинска агенција Кјодо.
Курилска острва (Фото: Sputnik/ Sergey Krivosheyev) -
Курилска острва (Фото: Sputnik/ Sergey Krivosheyev)

Позивајући се на извор близак процесу преговора, агенција пише да је један од разлога одбијања разговора о таквој могућности повезан са војним савезом Јапана и САД.

Кјодо истиче да је одбијање Москве посљедица забринутости да би могући компромис у вези са питањем територија могао да има супротан ефекат на нивоу подршке становништва Курилских острва руским властима, пренио је ТАСС.

Русија и Јапан воде мировне преговоре још од средине 20. вијека. Након Другог свјетског рата, Курилска острва су припојена Совјетском Савезу, а Јапан је довео у питање статус острва Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомај.

Стране су се током самита Русије и Јапана у Осаки крајем јуна сагласиле да наставе са напорима чији је коначан циљ потписивање мировног споразума, који још увијек није званично потписан након Другог свјетског рата.