latinica  ћирилица
14/07/2019 |  15:41 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

И ове године традиционално окупљање Илиџанаца

Већ седму годину Завичајно удружење Илиџанаца и пријатеља Илиџе, у порти Храма Светог Саве у Блажују, организује традиционално окупљање Илиџанаца. И ове године дошли су расељени Срби из свих крајева свијета

Већ седму годину Завичајно удружење Илиџанаца и пријатеља Илиџе, у порти Храма Светог Саве у Блажују, организује традиционално окупљање Илиџанаца. И ове године дошли су расељени Срби из свих крајева свијета.

Жарко Кљајић више од двије деценије живи у Мелбурну, али до сада није пропустио ни једно окупљање својих Илиџанаца. Иако је хиљадама километара већ дуго удаљен од родног мјеста, срце га вуче огњишту одакле је потекао.

- У Мелбурну је лијепо, али је душа овдје - рекао је Кљајић.

Иако су прије више од двадесет година напустили своја огњишта, Илиџанци користе сваку прилику да се окупе и евоцирају успомене. Због тога се и јавила идеја да поред Савиндана, крсне славе Храма, прву недељу по Петровдану се окупе помену мртве и обиљеже тај дан.

- Ова црква која је посвећена Сбетом Сави представља симбол останка и опстанка српскох народа на овим просторима у разним ситуацијама, временским, ратним, поратним... - рекао је Милан Пејић предсједник Завичајног удружења Илиџанаца и пријатеља Илиџе.

Дарко Даниловић свештеник Храма Светог Саве у Блажују навео је да се труде да се одржи окупљање и да се малобројни Срби који су остали на овим просторима осјећају угодано и пријатно.

Како сами кажу, трудиће се да док год постоји свијест да су Срби живјели на овим просторима, обиљежавају и да се окупљају, а и да своју вјеру и традицију пренесу на своје потомке да би и они знали ко су и коме припадају.