latinica  ћирилица
14/07/2019 |  17:09 | Аутор: СРНА

Шепаровић: Одлука Уставног суда о правима Срба мора бити проведена

Предсједник Уставног суда Хрватске Мирослав Шепаровић очекује од локалних власти у Вуковару да проведу одлуку суда о потреби унапређења права Срба у овом граду, која се тичу језика и писма.

Поводом изјаве градоначелника Вуковара Ивана Пенаве да још није тренутак за унапређење права Срба у Вуковару, Шепаровић је рекао да се одлуке Уставног суда морају извршавати и да то важи за сва правна и физичка особа.

- То је дужност првенствено градоначелника и Градског вијећа. Нећу полемисати са градоначелником. Ми смо своје рекли - рекао је Шепаровић за Н1.

Он је рекао да очекује да градоначелник Вуковара и Градско вијеће у октобру поступе по свом статуту и размотре достигнути степен разумијевања, сношљивости и толеранције, те да то образложе.

- Ми имамо разумијевања за Вуковар, јер да немамо, одлука би била другачија и права би се примијенила одмах и сад - рекао је Шепаровић.

Он је истакао да ономе ко је остао без ичега, употреба ћирилице или српског језика неће вратити најмилије.

Одговарајући на питање шта ће се догодити ако вуковарске власти не поступе по упутству Уставног суда, Шепаровић је рекао да је суд позвао хрватску Владу да обезбиједи тијела да проведу ову одлуку.

- Влада је то и иначе дужна проводити. Сад је на Влади да ово питање ријеши. Подсјетили смо је и на налог да уреди прикладан правни механизам ако локалне власти не поступе по закону. И тада смо рекли док се не донесе закон по којем би се уредио правни механизам, не смије се насилним мјерама проводити закон - каже Шепаровић.

Он истиче да није циљ да се разбијају плоче, већ да је сврха дијалог који је мукотрпан, тежак и нема алтернативу.

- Нећемо слати полицију тамо, то је сигурно, али ћемо бити упорни у провођењу наше одлуке. Није то политичка одлука. Уставни суд не доноси политичке одлуке, него оне могу имати политичке импликације - рекао је Шепаровић.

Он је истакао да је ситуација у Вуковару специфична, али да се уставни закон треба примјењивати у цијелој Хрватској.

Пенава је рекао на конференцији за новинаре да још није тренутак за унапређење права Срба у Вуковару која се тичу језика и писма, јер се "не може прећи преко огромне неправде из 1991. године".