latinica  ћирилица
14/07/2019 |  19:44 ⇒ 19:57 | Аутор: sputniknews.com

Ердоган: НАТО треба да буде срећан због "С-400" јер је тиме њена чланица сада јача

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да би НАТО требало да буде срећан због испоруке руског противваздушног система "С-400" тој земљи, јер је тиме једна чланица Алијансе постала јача.

- Куповина "С-400" ће се веома одразити на НАТО. Ако Алијанса има три најјаче чланице, или пет, сада је Турска једна од њих. Турска је најмоћнији стуб НАТО-а у нашем региону. Осим тога, Турска је и једна од свега двије-три земље, поред САД, које уредно плаћају своје доприносе. Када једна таква земља као што је Турска добије "С-400", она постаје јача када је у питању њена сопствена безбједности, а самим тим ће и НАТО бити јачи - рекао је Ердоган.

Турски председник је изјавио и да је стотину турских стручњака одлетело у Русију на обуку употребе руских ПВО система.

Након те обуке, они ће и сами бити способни да обуче друге стручњаке да користе ове ракетне системе, појаснио је он.

- Тај број није довољан, можда ће бити и удесетостручен, али свакако да ћемо се заједно са њима ми кретати ка будућности још сигурнијим корацима - истакао је Ердоган.

Подсетимо, Министарство одбране Турске је 12. јула објавило да је почела испорука "С-400" у ту земљу. Касније је те информације потврдила и Савезна служба за војно-техничку сарадњу Русије.

Уговор о набавци четири дивизиона "С-400", вриједан 2,5 милијарди долара, закључен је 2017. године. Турска ће дио испоруке "С-400" платити сама, а дио руским кредитом.