latinica  ћирилица
15/07/2019 |  09:25 ⇒ 17:00 | Аутор: СРНА

Вишковић: Ријешити питање расподјеле средстава УИО, па и судски

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да се Српска на тужбу против Федерације БиХ због начина расподјеле прихода које прикупља Управа за индиректно опорезивање БиХ одлучила зато јер је прошло сувише времена од посљедњег усаглашавања коефицијената у мају 2017. и јер нема интересовања друге стране за рјешавање тог питања.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је навео да је присталица тога да се одлуке о расподјели прихода УИО не доносе као до сада консензусом, већ већином, јер обрачун ради Управа, а не владе или ентитетски и министри у Савјету министара.

- А УИО БиХ је заједничка институција и Владе Републике Српске и Владе ФБиХ. Испада да Влада ФБиХ не вјерује својој институцији - рекао је Вишковић и упитао да ли је та институција потребна ако јој се не вјерује.

Он је за сарајевско Ослобођење рекао да ће Српска са тужбом ићи према судовима у Републици Српској, да би била размотрена надлежност и да не би било да неко није надлежан за то.

- Зашто? Зато што већ имамо пресуђену ствар, нешто што је извршно и онда поново неки суд или судија се дрзнуо и ставио то на стендбај до септембра. То је недопустиво - нагласио је Вишковић.

Он је подсјетио да блокада средстава "Електропреноса БиХ" траје већ 18 мјесеци и да је тај новац пропао.

- Већ 18 мјесеци не улажемо у нове капацитете, у одржавање и поправку садашњих и ризикујемо да сви у БиХ останемо без напајања струјом - упозорио је Вишковић.

Он је рекао да је штета због неформирања нове Владе ФБиХ и Савјета министара вишеструка будући да нема могућности договора о бројним питањима, међу којима би требало да буде и питање о диференцираној стопи ПДВ-а.

- Сматрам да је више него фер да имамо диференцирану стопу. Не може по истој стопи бити опорезован фићо и мерцедес, хљеб и виски, беби крема и Босов парфем - навео је Вишковић.