latinica  ћирилица
15/07/2019 |  09:27 | Аутор: srpskainfo.com

Си-Ен-Ен: Ђоковић никад неће бити популаран као Федерер или Надал

Си-Ен-Ен је посветио велику пажњу начину на који је Новак Ђоковић (опет) постао шампион Вимблдона, у чијем је финалу Роџер Федерер морао да честита бољем од себе.

- Новак Ђоковић је углавном прошао незапажено у већем дијелу Вимблдона због свега другог што се (на турниру) дешавало. Али, Србин је привукао свачију пажњу сада, послије побједе над Роџером Федерером у узбудљивом, историјском финалу. Спасио је двије меч лопте и побиједио увијек популарног Швајцарца са 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12(2) за четири сата и 57 минута, што је најдуже финале у појединачној конкуренцији у историји Вимблдона. И, како је прославио пету вимблдонску титулу? Као и обично, једењем траве“.

Тим ријечима почиње извештај Си-Ен-Ен са завршне борбе за трофеј на највећем турниру “бијелог спорта“, насловљен са “Ђоковић спасио меч лопте и побиједио Федерера у историјском финалу Вимблдона“. А тај извјештај се наставља овако:

- Било је то први пут да се у посљедњем сету на Вимблдону игра тајбрејк у финалу, што је урађено јер су прошле године Џон Изнер и Кевин Андерсон развукли меч на седам сати у полуфиналу. Ђоковић је прије завршнице спасио двије меч лопте, и то на Федереров сервис при вођству од 8:7 у петом сету. Био је то хет-трик мука за осмоструког првака, који је доживио да Ђоковић против њега спасава меч лопте и у финалима УС Опена, 2010. и 2011. Заправо, Федерер би могао да се љути на себе не само због тога, већ и због чињенице да је и раније могао да докрајчи Новака. Стварно је могао да побиједи Ђоковића у три сета, јер је у првом водио са 5:3 у тај-брејку, а имао је и сет лопту у трећем, прије него што се тад дошло до тај-брејка. У неким дијеловима овог финала Ђоковић и није баш личио на себе, иако то треба приписати офанзивном наступу Федерера. И, сада је Ноле, 16. гренд слем титулом, као најбољи на свијету дошао до само четири таква трофеја мање од Федерера, и то први пут у каријери.

Ускоро и број 17?

На врху листе у овој ери “велике тројке“ ситуација је тренутно сљедећа: Федерер 20 гренд слем трофеја, Рафаел Надал 18, Ђоковић 16. Федерер је имао предност над Надалом годинама, а Ђоковић се пробио на самосталну трећу позицију, испред Пита Сампраса, захваљујући титули на Аустралијан опену у јануару. Сљедеће године могли бисмо да видимо сеизмичку промјену, нарочито ако Ђоковић достигне број 17 на УС Опену у септембру гдје ће бити, према садашњем стању ствари, очигледни фаворит.

А и вријеме је на његовој страни. Као 32-годишњак, пет година је млађи од Федерера, а једну од Надала.

Ђоковић није играо против ривала из Топ 20 на овом Вимблдону све до меча са Федерером, против ког је направио искорак у квалитету и онемогућио човјека који ће ускоро напунити 38 да дође до новог рекорда од осам вимблдонских круна.

Федерер је посљедњи пут побиједио Ђоковића на гренд слему 2012, у полуфиналу Вимблдона.

Показујући сопствену класу, Ђоковић није изгубио од Надала на гренд слему, изузев тврђаве овог Шпанца, Ролан Гароса, још од 2013.

Можда никада неће бити популаран као Федерер или Надал, а Ђоковића иритира што не добија толико љубави од навијача током мечева, али је њих двојицу добијао редовно када је то важно.