latinica  ћирилица
15/07/2019 |  10:23 ⇒ 16:56 | Аутор: klix.ba

Укинута првостепена пресуда осуђенима за "Силос" и "Крупу"

Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ укинуло је првостепену пресуду Мустафи Ђелиловићу и другима, у којој су због ратних злочина осуђени на укупно 60 година затвора, те је предмет враћен на поновно суђење.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Адвокатица Лејла Човић потврдила је за портал Кликс да је укинута првостепена пресуда Ђелиловићу и другима, казавши да ће се претрес сада водити пред Апелационим вијећем које је уважило жалбе и укинуло пресуду.

Вијеће које је укинуло првостепену пресуду чине судије Милош Бабић, као предсједавајући, те чланови Вијећа Сенадин Бекташевић и Тихомир Лукес.

- Уважена је жалба Тужилаштва БиХ и уважене су жалбе двију одбрана: Мустафе Ђелиловића којег заступа адвокатица Васвија Видовић и Халида Човића којег заступам ја - казала је адвокатица Лејла Човић у телефонској изјави.

Суд БиХ је у јулу прошле године, након шест година суђења, осудио осморицу оптужених на укупно 60 година затвора за злочине почињене у "Силосу", касарни "Крупа" и Основној школи "9. мај" на подручју општине Хаџићи.

На по десет година затвора осуђени су некадашњи предсједник Кризног штаба Опћине Хаџићи Мустафа Ђелиловић и бивши командант Девете брдске бригаде Армије Босне и Херцеговине (АБиХ) Незир Казић.

Вијеће је на по осам година затвора осудило некадашњег начелника Станице јавне безбједности (СЈБ) у Хаџићима Фадила Човића, као и управника "Силоса" Бећира Хујића, док су командир полиције у Пазарићу Мирсад Шабић и замјеник управника у "Силосу" Халид Човић осуђени на по шест година.

Бивши управник у касарни "Крупа" Шериф Мешановић осуђен је на седам, а некадашњи стражар Нермин Калембер на пет година затвора.

Сва осморица су осуђени за злочине над цивилима српске и хрватске националности, а ослобођени кривице за злочине над ратним заробљеницима, с обзиром на то да је Вијеће којим је предсједавала Минка Крехо утврдило да су сви заточеници били цивили.