latinica  ћирилица
15/07/2019 |  10:53 ⇒ 11:20 | Аутор: БЕТА

Дан Николе Тесле проглашен и у Канади

Канада се прикључила државама које су 10. јул, рођендан једног од највећих проналазача у историји науке и технике Николе Тесле, прогласиле за Дан Тесле.
Никола Тесла - Фото: РТРС
Никола ТеслаФото: РТРС

Поводом 163. годишњице од Теслиног рођења 1856. на свечаности у Едмонтону, главном граду западне провинције Алберте проглашење је обавио градоначелник Дон Ајвисон, а иницијатор је Историјско друштво "Никола Тесла" на челу са предсједницом Лилиан Белтаос.

- Град Едмонтон је поносан што слави Теслу, његову истрајност, марљивост и посвећеност - записано је у прокламацији.

Тесла је био српско-амерички научник и проналазач који је имао више од 300 патената, од наизменичне струје, преко бежичних комуникација до снимања X-зрацима, објавио је дневни лист Едмонтон журнал.

Дан Николе Тесле, чувеног научника српског поријекла, укључио је обраћање званичника, освјетљавање плавим свјетлима чувеног моста у Едмонтону и параду возила са плавим свјетлима.

- Тесла је одувијек био фасциниран напретком науке и технологије. Његова опсесија (проналасцима) омогућила је да данас буду могући електрични аутомобили, на примјер - рекао је главни говорник канадски научник и проналазач из Истраживачког центра за нанотехнологију Адам Бергрен.

Проглашење Дана Николе Тесле писменим обраћањем подржао је и премијер Канаде Џастин Трудо.

- Историјско друштво Алберте "Никола Тесла" дијели моје визије о значају научних иновација. Данас смо окупљени да славимо изузетан живот Николе Тесле и свих његових невјероватних научних достигнућа. Његови проналасци учинили су свијет бољим мјестом - поручио је премијер Трудо.

Амбасадор Србије у Канади Михаило Папазоглу одржао је током свечаности пригодан говор и сусрео са градоначелником и другим представницима политичког, економског и друштвеног живота Едмонтона.