latinica  ћирилица
15/07/2019 |  10:54 | Аутор: СРНА

На путевима у БиХ у посљедњих пет година погинуле 1.534 особе

На путевима у БиХ у посљедњих пет година погинуле су 1.534 особе, а теже и лакше повријеђене 10.403.
Саобраћајка - Фото: РТРС
СаобраћајкаФото: РТРС

У овом периоду догодило се 188.727 саобраћајних удеса, а у 30.078 било је погинулих и повријеђених.

Аваз пише, позивајући се на податке из БиХАМК, да је у саобраћајним несрећама прошле године смртност износила 72 погинуле особе на милион становника, што је далеко изнад просјека ЕУ, гдје је она износила 49.

Највећи број несрећа посљедњих година забиљежен је на улицама у насељима, затим на магистралним путевима, а онда слиједе локални, па регионални путеви.

Највише саобраћајних несрећа догодило се у Сарајевском кантону – 53.512, а са смртним исходом у Тузланском кантону – 6.565.

Непрописна и брзина неприлагођина условима на путевима међу најчешћим су узрочницима саобраћајних несрећа.
Слиједе удеси настали због утицаја алкохола и других опојних средстава.

Вјештак саобраћајне струке Шевал Ковачевић истакао је да је брзина главни узрок великог броја саобраћајних несрећа.

– Неприлагођена брзина на оваквој инфраструктури фатална је за многе возаче. Друго је непрописно претицање, а на трећем мјесту је неспособност за вожњу. Ту је још и одузимање првенства пролаза – навео је Ковачевић.

Према подацима БиХАМК, у Републици Српској 24 мјеста су означена као црне тачке, а најопасније су дионице Лјубогошта-Пале, пут од Зворника у правцу Осмака, релација од Бањалуке ка Прњавору и сви улази и излази из Добоја.

У Федерацији БиХ најризичније су дионице од Зенице до Маглаја, затим Добој-Лукавац, Јабланица-Мостар, Бугојно-Горњи Вакуф и Босанска Крупа-Босанска Отока.