latinica  ћирилица
15/07/2019 |  11:10 ⇒ 17:47 | Аутор: СРНА

Пашалић: Могуће смјене кадрова у појединим шумским газдинствима

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас у Бањалуци да су Влада и ресорно министарство опредијељени да се разрачунају са свим негативним појавама у Шумама Српске и да су ускоро могуће смјене кадрова у неколико шумских газдинстава у којима постоје највећи проблеми.
Борис Пашалић - Фото: СРНА
Борис ПашалићФото: СРНА

Пашалић је рекао новинарима да ће Министарство, ако буде индиција за било какве криминалне радње у том смислу, подносити и кривичне пријаве.

- А, онда ћемо се рјешавати таквих кадрова. То морамо јер постоји лоша перцепција јавности о Шумама, да су тамо криминалци и да ништа не функционише. То није тачно и желимо Шуме довести у ред, препознати и ријешити проблеме - рекао је Пашалић.

Он је навео да су већ покренуте контроле шумских газдинстава и транспорта трупаца на путевима.

- Имамо одузетих око 500 метара кубних тих дрвних сортимената и наставићемо са контролама - рекао је Пашалић.

Он је истакао да откупну цијену пшенице одређује тржиште и да је она од 28 до 32 фенинга по килограму, зависно од квалитета.

- Подршка Министарства никада није изостала када је ријеч о произвођачима пшенице с којима смо разговарали и договорили да одређена средства по основу подстицаја усмјеримо на механизацију. Обезбиједићемо да сви произвођачи који су конкурисали за набавку тих машина и прикључака добију подстицај - рекао је Пашалић.

Он је навео да ће се неке мјере морати кориговати, али да за сада не може да каже ли ће произвођачима пшенице бити исплаћено пет фенинга подстицаја по произведеном килограму.

Пашалић је додао да је у мају ратарима исплаћен поменути износ за прошлу годину, те да ће им ускоро бити исплаћено и 200 КМ по хектару за ову годину.

- Нико у окружењу нема такву подршку када је ријеч о производњи пшенице - рекао је Пашалић.