latinica  ћирилица
15/07/2019 |  14:55 | Аутор: СРНА

Адвокати: Захтјев за изручење турских држављана рјешавати правно, не политички

Захтјев Турске да БиХ изручи туске држављане који бораве у БиХ због њихове повезаности са организацијом ФЕТО не смије се рјешавати на нивоу политике, већ на правни начин, у складу са законима и Уставом БиХ, поручили су данас у Сарајеву њихови правни заступници Недим Адемовић и Сенка Ножица.
Адвокати - Фото: СРНА
АдвокатиФото: СРНА

Адемовић је на конференцији за новинаре рекао да постоји страшан политички притисак да институције БиХ ове случајеве ријеше, не на правни начин, на начин у складу са законима БиХ и у складу са Уставом БиХ, међународним стандардима, већ путем политичких договора двије земље.

- Ако БиХ, као мала земља, одговори на начин који је у складу са међународним правом, одбраниће своју међународно-правну позицију - истакао је Адемовић.

Ножица је навела да седам њихових клијената чије изручење тражи Турска, дуго година бораве у БиХ, неки чак и 20 година, и да су то наставници, професори, учитељи.

- Ниједан од наших клијената, а ни ми као њихови адвокати, нисмо добили ниједан документ, уз захтјев за депортацију - нагласила је Ножица и објаснила да се тренутно воде поступци пред Службом за послове са странцима, која је добила обавјештење Турске да је поништен пасош одређеном броју њених држављана који бораве у БиХ.

Наводећи да ни против једног од њихових клијената никада није вођен ниједан поступак, ни у БиХ, ни у Турској, Ножица је рекла да се сада против ових лица, чија имена нису наведена како би им била заштићена људска права, води поступак за укидање боравишних дозвола.

- Служба за послове са странцима добила је листу имена, број пасоша и датум проглашења пасоша неважећим, и ништа више. Није добила никаква рјешења, било какав доказ из којих разлога и да ли је стварно пасош проглашен неважећим - прецизирала је Ножица.

Према њеним ријечима, од ових турских држављана тражи се да донесу нови пасош, односно они се упућују да оду у Амбасаду Турске да им се изда нови пасош, гдје би им практично био одузети важећи пасоши, а не би били издати нови јер се налазе на неким листама.

Ножица је прецизирала да Министарство безбједности у Савјету министара доноси и првостепено и другостепено извршно рјешење о захтјеву за изручење.

- Ако Министарство одбије жалбе наши клијенти ће бити присиљени да траже азил, јер би то коначно рјешење значило и њихову депортацију - нагласила је Ножица.

Као могуће наредне правне кораке, она је навела покретање тужбе пред Судом БиХ, а након тога и апелације за заштиту људских права пред Уставним судом БиХ, а у случају да све ове поступке изгубе, била би покренута апелација за заштиту људских права пред судом у Стразбуру.

- Ако бисмо били у ситуацији да покренемо тужбу пред Судом БиХ, да се противимо изручењу, имамо могућност да уложимо привремену мјеру, захтјев да се не изврши депортација, док се не оконча поступак пред Судом БиХ - рекла је Ножица и додала да очекује да ће овим турским држављанима бити укинуте радне дозволе.

Ножица је прецизирала да до сада није донесено ниједно правоснажно рјешење када је ријеч о захтјеву Турске да БиХ изручи турске држављане којима је поништен пасош.

Адемовић је подсјетио да је Суд БиХ већ два пута водио поступак у вези са захтјевима о депортацији турских држављана и оба пута негативно одлучио, па је то принцип према којем би БиХ и у овом случају требало да се понаша.

Он је додао да међународна заједница и УН не сматрају да је ФЕТО терористичка организација.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоан приликом прошлоседмичне посјете БиХ затражио је од Предсједништва БиХ изручење чланова ФЕТО, организације коју води Фетулах Гулен, а који се наводно могу довести у везу са покушајем државног удара у Турској 2016. године.

Потом је из Министарства безбједности потврђено да је достављен списак са именима осам "гулениста" којима су турске власти поништиле пасоше.