latinica  ћирилица
15/07/2019 |  17:08 | Аутор: СРНА

Јуроњуз: Односи Београда и Приштине на врху листе дневног реда

Односи Србије и самопроглашеног Косова вјероватно ће бити на врху листе дневног реда у разговорима током дводневне посјете предсједника Француске Емануела Макрона Београду, јавила је европска телевизијска мрежа "Јуроњуз".
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

Мрежа, која је вишејезични европски ТВ канал са сједиштем у Лиону, објавила је да се Париз нада већој економској сарадњи Србије и самопроглашеног Косова.

"Јуроњуз", чији је извршни директор Мајкл Питер члан делегације француског предсједника, наглашава да власти у Београду Косово и даље сматрају дијелом Србије, упркос томе што је /једнострано проглашену/ независност јужне српске покрајине признала већина земаља ЕУ, као и САД.

Француска мрежа напомиње да ЕУ води разговоре са Београдом и Приштином у којим је постигнуто неколико техничких споразума, укључујући онај из Брисела са циљем нормализовања односа Србије и самопроглашеног Косова и интеграције Срба на сјеверу покрајине.

Међутим, "Јуроњуз" наглашава да процес постизања споразума никада није завршен и да су преговори застали у јануару 2018. године, након убиства српског политичара Оливера Ивановића.

Мрежа наводи и то да су власти самопроглашеног Косова крајем прошле године увеле царине на увоз робе из централне Србије и БиХ, након што је Београд блокирао покушај самопроглашене републике да се придружи Интерполу.

Као један од разлога за застој у преговорима, "Јуроњуз" наводи одлуку власти самопроглашеног Косова да безбједносне снаге реорганизује у војску, што Београд види као безбједносну пријетњу која би могла изазвати војну реакцију Србије.

Француски предсједник Емануел Макрон стигао је данас на београдски Аеродром "Никола Тесла", гдје га је дочекао предсједник Србије Александар Вучић.