latinica  ћирилица
15/07/2019 |  17:30 ⇒ 17:31 | Аутор: БЕТА

Хјуман рајтс воч: Хрватска да престане протјеривање миграната

Хрватска треба одмах да престане са нелегалним протјеривањем миграната, навео је директор ХРВ за Европу у писму хрватској предсједници Колинди Грабар Китаровић.
ХР: Полицајци тјерали мигранте да узвикују "За дом спремни" и "Динамо Загреб" - Фото: Screenshot/YouTube
ХР: Полицајци тјерали мигранте да узвикују "За дом спремни" и "Динамо Загреб"Фото: Screenshot/YouTube

Хрватска треба одмах да престане са нелегалним протјеривањем миграната и тражилаца азила на граници са БиХ, у неким случајевима силом, навео је директор Хјуман рајтс воча за Европу и централну Азију Хју Вилијамсон у писму хрватској председници и затражио од ње да нареди истрагу о томе.

Како је наведено у писму, објављеном данас на сајту ХРВ, Грабар Китаровић је признала у интервјуу за швајцарску телевизију СРФ, да од 9. јула хрватска гранична полиција незаконито протјерује мигранте у БиХ, као и да у неким случајевима примјењује силу.

То је, како се додаје, у супротности са ранијим негирањем хрватских службеника, али одговара налазима Хјуман рајтс воча, агенције УН за избјеглице и других организација.

Враћање миграната по кратком поступку из чланице Европске уније у земљу која није чланица без претходног разматрања пружања заштите и уз примјену силе крши неколико закона ЕУ, као и УН конвенцију о избјеглицама, наводи се у писму.

Такође се додаје, да признање да хрватски службеници учествују у таквим подухватима значи да постоји дужност да се спроведе истрага да би надлежни одговарали за те поступке и да се осигура да се они не понове.

ХРВ је, како се наводи, у истраживачкој мисији у БиХ 2018. регистровао забрињавајуће проблеме у поступању хрватске граничне полиције и њихово протјеривање азиланата и миграната на границама са БиХ, које је често укључивало и насиље.

Ти налази пренијети су МУП-у Хрватскеу децембру, а у одговору је ресорни министар негирао све оптужбе за протјеривање и насиље, указује се у писму.

На састанку са државном секретарком МУП-а Терезијом Грас 20. маја, Хјуман рајтс вочу је речено да нема таквих протјеривања и да су сва враћања у БиХ спроведена у складу са хрватским и европским законом, као и да су докази ХРВ засновани на измишљеним причама.

Налази ХРВ додају се на већ постојеће извјештаје о таквим кршењима, пише регионални директор ове организације.

Организација за одбрану људских права подсјећа да је раније пренијела сличну забринутост због насилног протјеривања тражилаца азила и миграната на хрватско-српској граници у новембру 2016. године, када је хрватски МУП такође негирао све наводе.

Позивамо вас да осигурате да одговорне хрватске власти предузму одмах кораке да окончају ова нелегална и насилна протјеривања и да доведу законе и праксу у склад са међународном закону о избјеглицама и закону ЕУ, истиче се у писму.