latinica  ћирилица
15/07/2019 |  18:53 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

"Смјена Халиловића једино рјешење блокаде"

Још није на помолу рјешење проблема реакредитације два јавна универзитета у Српској. Директор Агенције за акредитацију високошколских установа БиХ Енвер Халиловић упоран је да не дозволи акредитовање овдашњих јавних универзитета. Смјена Халиловића једино је рјешење блокаде, поручују из Српске.

Халиловић није поступио у складу са препоруком свог замјеника, којом су универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву требало да буду уписани у регистар акредитованих високошколских установа у БиХ. По сваку цијену настојао је, каже његов замјеник Слободан Станић, да опструише процес.

- Он је поништио сасвим другу одлуку други документ, а не онај мој од 27.марта. Поништио је свој документ од 28.марта - рекао је Слободан Станић замјеник директора Агенције за развој високог образовања и осигурања квалитета БиХ.

У институцијама Српске увјерени су да Агенција за акредитовање не ради свој посао. А да у Агенцији има превирања, потврђује и то што су представници Српске замрзнули свој рад у Управном одбору. То су урадили и предсједник Управног одбора и замјеник директора. Ресорни министар Српске Срђан Рајчевић рјешење види у формирању новог Савјета министара и доношењу нових политичких одлука.

- Прије свега његова смјена због свега што је до сада проузроковао то су негативне посљедице по систем високог образовања у Српској. Мислим да је то једини пут и да онда сједнемо да се договоримо о будућем раду те агенције и начина на који ће се наши универзитети реакредитовати у будућности - рекао је Рајчевић.

Директорка Агенције уа акредитацију високошколских установа Републике Српске Биљана Војводић навела је да је потребно да на чело установе дође неко ко ће свој посао радити професионално у складу са законом и у интересу студената и грађана БиХ и Републике Српске.

Бањалучки универзитет није желио да чека рјешење проблема на БХ нивоу. Акредитовала га је Агенција за акредитацију високошколских установа Српске.

- И на основу тог рјешења ми смо уписани у институције на нивоу БиХ односно уписани смо у ЦИП - истакао је Радослав Гајанин ректор Универзитета у Бањалуци.

Да иза свега стоји политика, показују и недавни поступци министра цивилних послова БиХ у техничком мнадату Адила Османовића, који је упутио протестно писмо Србији, због Споразума са Српском, о заједничким активностима у осигурању квалитета и признавању акредитација у високом образовању.

Османовић је тада затражио и реаговање ОХР-а.