latinica  ћирилица
15/07/2019 |  21:01 ⇒ 21:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Не видимо да Иран значајно крши споразум

Преостали учесници нуклеарног споразума с Ираном не сматрају да кршење које чини Техеран представља значајно непридржавање, рекла је шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини.

Није назначена било каква намјера да се покрене механизам који се на то односи, изјавила је Федерика Могерини, преноси Ројтерс.

- Засад, ниједна од страна из споразума није сигнализирала намјеру да покрене овај члан, што значи да нико од њих у овом тренутку, засада и са подацима које смо добили прије свега од Међународне агенције за атомску енергију, непридржавање споразума сматра значајним - казала је она.

Могерини каже да је нуклеарни споразум са Ираном "и даље жив" иако се налази у најкомпликованијој фази од кад је потисан прије четрири године.

- Опција у којој нема нуклеарног споразума с Ираном била би ужасна за све, укључујући и оне који су одлучили да се повуку из договора - оцијенила је Могерини.

По завршетку Савјета министра спољних послова ЕУ, Могерини је поручила да постоји јединство међу земљама чланицама када је у питању наставак рада на пуној примјени нуклеарног споразума с Ираном, као и на функционалности инструмента који се бави легитимном трговином с Ираном.

- Међународна заједница, чак и они дијелови који су сматрали да нуклеарни споразум није био ефикасан, сада подржавају Иран да настави да поштује споразум. Реалност је та да је овај споразум допринио томе да Иран не развије нуклеарно оружје. Дакле, био је ефикасан и данас сви признају да нема алтернативе том споразуму - поручила је Могерини.

Пoдсјетила је да је пуна примјена нуклеарног споразума кључна за стабилност ситуације и избјегавање ескалација у дијелу свијета који је "критичан за безбједност".

Могерини каже и да иако је у тешкој фази, споразум о нуклеарном програму је и даље инструмет који се користи како би се рјешавала нуклеарна питање с Ираном.

Упитана да ли је требало да ЕУ чвршће реагује када су САД одлучиле да се повуку из споразума, поновила је да су ЕУ и САД "најбољи пријатељи и савезници", без обзира на то да ли се слажу по свим питањима.

- Понекада је корисније фокусирати се на позитивне ствари које ви можете да урадите, него да улазите у расправе са неким ко се не слаже са вама - закључила је Могерини.