latinica  ћирилица
16/07/2019 |  08:39 ⇒ 08:56 | Аутор: СРНА

Добој: Ликовна колонија Крчмарица

На локалитету Крчмарица на Околиштима код Добоја 18. јула биће отворена друга ликовна колонија Крчмарица, на којој ће учествовати академски сликари из Републике Српске и Србије.
Крчмарице (Фото:glas-regije.com) -
Крчмарице (Фото:glas-regije.com)

Колонија ће трајати до 24. јула у организацији Удружења "Крчмарица-Старо насљеђе".

Циљ ликовне колоније јесте популаризација ликовне културе на подручју Добоја, посебно на Озрену.

Туристичку понуду овог краја организотори настоје да обогате и другим манифестацијама и представљањем Удружења "Крчмарица-Старо насљеђе", као и формирањем фундуса умјетничких слика ликовне колоније.

На колонији ће учествовати 10 академских сликара, чланова Удружења ликовних умјетника Републике Српске, Удружења ликовних умјетника БиХ, Удружења ликовних умјетника Србије, те Међународне академије за керамику.

Учествују Чедомир Кесић и Драгослав Хусар из Панчева, Јагода Шестић из Бањалуке, Драго Хандановић и Павле Ристичевић из Добоја, Бранислав Марковић и Гордана Заклан из Нови Сада, Ирина Черњавски Шантрић из Београда, Бранислав Ковачевић Кова из Пала и Милијанко Михољчић из Бијељине.

Предсједник Умјетничког савјета колоније је Петар Тубић, а селектор и координатор Јованка Стојчиновић Николић, књижевница и оснивач Ликовне радионице "Тврђава" Добој, која је одржавана шест година у Центру за културу и образовање у Добоју.