latinica  ћирилица
16/07/2019 |  08:59 ⇒ 09:02 | Аутор: СРНА

При крају реконструкција Дома здравља у Лопарама

Дом здравља Лопаре послује позитивно више од 10 година и једна је од најуспјешнијих здравствених установа у Српској, рекао је Срни директор тог дома здравља Желимир Нешковић.
Лопаре-Дом здравља - Фото: СРНА
Лопаре-Дом здрављаФото: СРНА

- Радови на објекту од 240 метара квадратних, што је један од најзначајнијих пројеката приводе се крају, а у њему ће бити смјештен Центар за базичну рехабилитацију и стоматологија, за шта ћемо издвојити 400.000 КМ сопствених средстава -рекао је Нешковић.

Он је додао да се реконструишу постојеће просторије које ће бити прилагођене стандардима Центра за ментално здравље.

- Са Амбасадом Турске у БиХ радимо на реконструкцији просторија које ће служити за Службу хитне помоћи која ће бити одвојена од Службе породичне медицине што је риједак случај када је ријеч о домовима здравља у Српској - навео је Нешковић.

Он је напоменуо да је набављен савремени ултразвучни апарат за шири спектар специјалистичких прегледа вриједности 50.000 КМ које су обезбиједили општина Лопаре, те донације становника општине Лопаре, привредних субјеката регије Семберије, Мајевице и Посавине и Дома здрваље Лопаре.

Према Нешковићевим ријечима, потписан је споразум са УНДП-ом "Зелени економски развој", који је вриједан 78.375 КМ.

- Циљ пројекта је повећање енергетске ефикасност, а подразумијева реконструкцију крова, затим изолацију, фасаду, лимарске радове и комплетну замјену столарије на овом објекту. УНДП га финансира са 33 одсто исто толико и општина Лопаре а са 34 одсто ћемо учествовати сопственим средствима - истакао је Нешковић.

Нешковић је подсјетио да су у току радови на паркинг простору, изолацији, фасади, гаражном простору и у мртвачници.

Према његовим ријечима, од фебруара пацијенти добијају услуге логопеда и психолога.

- Радимо консултативне прегледе љекара из болнице `Свети Врачеви` из Бијељине субспецијалиста и специјалиста педијатара, гинеколога, ортопеда, васкуларног хирурга, уролога и неуролога, као и ендокринолога и на тај начин омогућавамо и олакшавамо корисницима здравствених услуга са подручја Лопара да не морају ићи 50 километара до најближег болничког центра - појаснио је Нешковић.

Дом здравља Лопаре пружа услуге за 10.000 осигураника, а запошљава 67 радника.

У оквиру ове здравствене установе ради седам тимова породичне медицине, Служба хитне помоћи, Служба за лабораторијску и биохемијску дијагностику, Службу за радиолошку дијагностику, Хигијенско-епидемиолошка служба, стоматологија као и амбуланте породичне медицине у Прибоју, Мртвици и Бобетином Брду.