latinica  ћирилица
16/07/2019 |  09:13 ⇒ 11:11 | Аутор: Index.hr

Пожар на Зрћу стављен под контролу, али није потпуно угашен (ВИДЕО)

Ноћас око 1 сат избио је пожар на Зрћу. Ватра је букнула у шуми иза клуба Calypso, али сам клуб није захваћен пожаром.
Пожар-Зрће (Фото:Mirror Breaking News) - Фото: Тwitter
Пожар-Зрће (Фото:Mirror Breaking News)Фото: Тwitter

Ватра је гутала борову шуму, а гашење отежавала јака бура која дува на том подручју. Борба с буктињом трајала је сатима, а према посљедњим информацијама пожар је јутрос стављен под контролу, али није потпуно угашен.

На терену су припадници ЈВП-а Задар, ДВД-а Пољана и ватрогасци Личко-сењске жупаније те два канадера, јавља портал Индекс.

Пожар под контролом, али није угашен

Око 9 сати о пожару се огласила и полиција.

- 16. јула у 1:15 сати Жупанијски центар 112 Госпић запримио је дојаву о пожару на отвореном простору у мјесту Новаља код Зрћа на отоку Пагу - саопштено је из полиције.

Пожаром је захваћено високо раслиње и борова шума у близини границе са Задарском жупанијом. Пожар је угрожавао објекте (клуб Папаја и Calypso у близини плаже) те је ради великог броја људи организована евакуација тог подручја ради њихове сигурности. На интервенцији гашења пожара учествујуДВД Новаља те додатне снаге из Задарске жупаније ДВД-а Паг, Колан, Повљана, ЈВП Задар, Државна ватрогасна интервенцијска јединица Задар и ДВД Ражанац, а током јутра стигле су и додатне снаге из Личко-сењске жупаније: жупанијски ватрогасни командир, ЈВП Сењ, ДВД-а Оточац и Бриње.

На пожаришту је тренутно 64 ватрогасаца с 21 ватрогасним возилом. У 6:10 сати на пожариште су стигла и два канадера, а послије 7:00 сати на пожариште је био упућен и трећи канадерр. Пожар је и даље активан, али нема више опасности за људе и објекте.

- Сва три канадера враћена су у базу. Пожар је под контролом ватрогасаца те се ради на догашивању. Сви туристи и запосленици клубова који су се налазили на Зрћу су евакуисани. Саобраћај се одвија уз регулацију полиције - наводи се у саопштењу.

Међу мјештанима се прича како је пожар подметнут, али полиција за сада не жели коментарисати те тврдње. Откривају само да је на терену неколико десетака полицајаца.

- Посјетиоци ноћних клубова су евакуисани - рекла је за Н1 Маја Брозичевић, портпаролка Полицијске управе личко-сењске. Евакусаино је око 10.000 људи јер се у близини одржавао Fresh Island festival.

Нитко није повријеђен. Цеста Новаља - Паг затворена је за саобраћај.

- На пожаришту у Новаљи (Зрће) колегама на терену у помоћ су дошла два канадера Croatia Canadair Cl-415 ,Air Tractor AT 802 & AT 802 Fire Boss - јављају на Фејсбук страници Ватрогасци они су наши хероји.

Градоначелник Новаље: Пожар букнуо иза клуба Calypso, био је угрожен

Градоначелник Новаље Анте Дабо за Н1 је коментарисао пожар.

- Пожар је избио тик иза клуба Calypso, који је најстарији клуб на плажи Зрће и био је угрожен, али захваљујући напору ватрогасаца, клуб није изгорио и није оштећен. Ватра је чак дошла до трафо станице, али успјели смо све то успјешно пребродити и завршили смо причу - рекао је Дабо.

Похвалио је и напоре ватрогасаца.

- Пожар, који је био изузетно великих размјера, јер је дувала изразито јака и на моменте олујна бура, захваљујући напорима ватрогасаца стављен је под контролу, а ујутро пред зору стигли су канадери и можемо рећи да је пожар сад потпуно под контролом и да нема више велике опасности. Хвала Богу, нема повријеђенихх, према свим подацима служби - изјавио је Дабо.

Коментарисао је и евакуацију људи.

- Можете мислити како је изгледало, ноћ, дува бура, пожар букти, а онда смо успјели младе људе евакуирати, најприје на сусједну плажу гдје нема шуме, а након тога, кад се пожар смирио пред зору кад су стигли канадери, кренула је евакуација према граду Новаљи и чини ми се да је то сад пред самим крајем - рекао је он.