latinica  ћирилица
16/07/2019 |  10:32 ⇒ 11:36 | Аутор: СРНА

Дачић поздравио став Макрона о компромису у вези са Косметом

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поздравио је данас став француског предсједника Емануела Макрона о постизању компромису Београда и Приштине, истакавши да је то велика промјена у политици Француске.
Ивица Дачић - Фото: РТРС
Ивица ДачићФото: РТРС

Дачић је, поводом јучерашњих изјава Макрона у Београду, указао да је француски предсједник, ако се прати прецизно шта је рекао, истакао потребу за компромисом.

Он је за Радио-телевизију Србије рекао да је "то велика промјена у политици Француске".

- То је оно о чему смо ми говорили све вријеме - додао је Дачић.

Према његовим ријечима, то је и оно ка чему се помјерила америчка администрација, али амерички предсједник Доналд Трамп о томе није никада говорио.

- Макрон је рекао да је неопходно да се пронађе компромис између ставова Београда и Приштине, веома прецизно. Рекао је и да ће се лично ангажовати. То је велика ствар - додао је Дачић.

Дачић сматра да је, ипак, претјерани оптимизам да ће до компромиса Београда и Приштине доћи у наредних неколико мјесеци.

- Макрон жели томе да се посвети, али то не значи да неки други актери сада то са великим одобравањем гледају. И на Западу постоји та геостратешка игра, нису ту само у питању Русија и Кина, него и Вашингтон, Брисел и Берлин - навео је Дачић.

Говорећи о Макроновом говору на српском језику на Калемегдану, Дачић је рекао да је "чињеница да је Макрон имао веома емотиван наступ и да је на неки начин то допринело да освоји срца Београђана и грађана Србије".

Према Дачићевим ријечима, односи Србије и Француске били су изузетно блиски, па су били хладни.

- Генерално, постоји та једна емоција између Француске и Србије. Нама је то било потребнио и због националног интегритета, достојанства, то је показатељ блискости са једном великом светском силом, осим Русије. Да имамо једног пријатеља са Запада - истакао је Дачић.

Дачић је указао да, како је и сам Макрон рекао, Београд и Париз не могу да врате вријеме уназад, али је потребно да се ресетују односи.

- Ми смо покушавали и са другим земљама да вратимо односе, са САД и остварили смо одређени напредак. Сећате се како је наш народ био одушевљен када је Трамп побиједио на изборима - рекао је Дачић.

Он је навео да сада има много више разлога да се каже "Емануеле Србине".

- Ми Срби јесмо склони претјеривању, али је послије дужег времена ово била посјета са јасним порукама - рекао је Дачић.