latinica  ћирилица
16/07/2019 |  10:36 | Аутор: СРНА

Приједлог одлуке о проглашењу парка природе "Уна" на јавном увиду

Приједлог одлуке о проглашењу парка природе "Уна" изложен је на јавни увид у општини Крупа на Уни, саопштено је данас из кабинета начелника ове локалне заједнице.
Крупа на Уни - Фото: РТРС
Крупа на УниФото: РТРС

Документ је на јавном увиду до 15. августа.

Приједлог одлуке о проглашењу Парка природе "Уна" и Студију заштите за проглашење овог парка на порталу Владе Републике Српске је 11. јула објавило ​​Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, у складу са чланом 15 Закона о заштити природе, који прописује да се током израде аката о заштити природних вриједности обезбјеђује учешће јавности, јавним увидом.

Општине Нови Град, Козарска Дубица, Костајница и Крупа на Уни на чијем се подручју налази локалитет објављивањем почетка јавног увида на својим огласним таблама омогућиће јавности увид у Приједлог одлуке и приложену документацију у просторијама административних служби општина, у трајању од 30 дана.

Претходна заштита ријеке Уне проглашена је актом Владе Српске 29. априла прошле године, чиме је управљање Парком повјерено општинама Крупа на Уни, Нови Град, Костајница и Козарска Дубица које током двије године, колико траје привремена заштита, имају задатак да обезбиједе спровођење прописаних режима заштите и очување природног добра.

Поступак за проглашавање претходне заштите подручја ријеке Уне покренуло је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију узимајући у обзир чињенице да постоји опасност да ће бити озбиљно угрожено у случају изградње одлагалишта радиоактивног и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора у Хрватској.

На захтјев овог министарства, Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа сачинио је стручно мишљење на претходну заштиту ријеке Уне и студију заштите.