latinica  ћирилица
16/07/2019 |  12:45 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

Препознати проблеми школа за дјецу са потешкоћама у развоју

Министарство просвјете и културе Републике Српске препознало је школе као могуће ресурсне центре који би посредством стручних консултација и подршке помогли наставницима током рада са ученицима са потешкоћама у развоју, рекла је данас у Бијељини начелник Одјељења за основно образовање и васпитање у ресорном министарству Гордана Дукић.
Бијељина-јавна расправа - Фото: СРНА
Бијељина-јавна расправаФото: СРНА

Дукићева је навела да је циљ да ти центри помогну школама у којима се одвија редовна настава, односно да помогну наставницима путем стручних консултација, стручне подршке, те родитељима и дају подршку ученицима са потешкоћама у развоју.

Она је рекла да Република Српска има веома добро опремљена четири центра, односно школе за дјецу са потешкоћама у развоју, чије је стручно особље способно да подржи наставнике у редовним школама.

- Инклузија је у наше школе уведена школске 2003/2004. године, јер је то право на једнаке шансе током образовања за сву дјецу, а посебно за дјецу са потешкоћама у развоју, за надарене ученике да развију своје потенцијале, користећи стручну подршку која би се огледала у флексибилним наставним плановима и програмима - рекла је Дукићева новинарима након јавне расправе о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о основном образовању и васпитању.

Све јавне расправе биле су конструктивне, а одржане су у Приједору, Бањалуци, Дервенти, Источном Сарајеву, Зворнику, а завршне су данас у Требињу и Бијељини.