latinica  ћирилица
16/07/2019 |  13:36 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

Здравствено осигурање незапослених од 1. јануара у ФЗО Српске

Измјене и допуне Закона о посредовању у запошљавању доносе се јер незапослена лица више неће моћи да остварују права на здравствено осигурање посредством Завода за запошљавање Републике Српске, него од 1. јануара 2020. године посредством Фонда здравственог осигурања, рекао је помоћник министра здравља и социјалне заштите Српске Синиша Јањетовић.
Бањалука-јавна расправа - Фото: СРНА
Бањалука-јавна расправаФото: СРНА

Јањетовић је истакао да би се због измјена Закона о посредовању при запошљавању морале донијети и измјене и допуне Закона о здравственом осигурању.

Он је навео да ће бити урађена категоризација до сада незапослених лица, те ће се утврдити да ли ће они остваривати права на здравствено осигурање посредством досадашњег члана или новог члана који је додат у Закон.

Јањетовић је рекао да ће категоризација бити урађена да не би дошло до ситуације да лица која су до сада имала статус незапослених лица остану без права на здравствено осигурање.

Начелник Одјељења за рад и запошљавање у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Српске Рајко Кличковић рекао је да је основни разлог за доношење измјена и допуна Закона о посредовању у запошљавању потреба да се и у Српској измјести здравствено осигурање незапослених лица из администрације Завода за запошљавање.

Кличковић је рекао да је доношење ових измјена и потреба да се раздвоје лица која активно траже посао од оних који су у евиденцији Завода ради остваривања других права, као и да буде повећан обим права незапослених лица.

- Најзначајније измјене које ће бити у овом тексту би се односиле на прецизирање статуса незапосленог лица, затим дефинисање послова Завода, гдје би се акценат ставио на посредовање при запошљавању у односу на друге послове које Завод обавља - рекао је Кличковић новинарима уочи јавне расправе о Нацрту Закона о измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о здравственом осигурању.

Он је навео да су дефинисане и нове обавезе за приватне агенције за посредовање при запошљавању, које ће од сада редовно достављати извјештаје Министарству, како би оно могло донијети рјешење о брисању из регистра агенције које не обављају своје дјелатности.

- Оно што је најзначајније, а тиче се обима и права незапослених лица, јесте повећање трајања права на новчану накнаду, јер је до сада максимум трајања овог права био 12, а по овим измјенама то ће бити 24 мјесеца за лица која имају више од 35 година радног стажа - рекао је Кличковић.

Када је ријеч о висини новчане накнаде, он је навео да је она повећана са 40 на 45 одсто за лица која имају до 15 година радног стажа, док лица која имају више од 15 година радног стажа имају накнаду од 50 одсто од своје просјечне плате.

Он је рекао да лица која се сада налазе на евиденцији за остваривање здравственог осигурања и друга неће остати без тих права, него ће то од 1. јануара 2020. године остваривати у систему здравственог осигурања, те након овог датума статус незапосленог лица и права на здравствено осигурање неће бити у толикој корелацији као према досадашњим законским рјешењима.

Јавну расправу организовали су Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.