latinica  ћирилица
16/07/2019 |  13:39 | Аутор: СРНА

Мирсад Заимовић нови предсједавајући - без замјеника из реда Срба

Представнички дом Парламента Федерације БиХ на данашњој ванредној сједници смијенио је предсједавајућег Елвира Карајбића /СДП/ и за новог предсједавајућег изабрао Мирсада Заимовића /СДА/, док замјеник предсједавајућег из реда Срба није изабран.
Парламент ФБиХ - Фото: РТРС
Парламент ФБиХФото: РТРС

Посланик СДА Мирсад Заимовић у наредном периоду обављаће дужност предсједавајућег Представничког дома, док ће Младен Бошковић из ХДЗ-а БиХ обављати дужност замјеника предсједавајућег из реда хрватског народа, одлучили су федерални парламентарци.

Нова већина је, на приједлог Комисије за избор и именовање, одлучила да на данашњој сједници не именује замјеника предсједавајућег из реда Срба, преносе федерални медији.

Све док не буде именован и трећи члан Колегијума Представничког дома Парламента ФБиХ не може се сматрати да је комплетирано руководство федералног органа законодавне власти.

СДП БиХ одбио је да буде дио владајуће коалиције у ФБиХ тако да је и Карајбићева смјена очекиван потез, посебно уколико се узму у обзир раније најаве СДА о избору новог руководства Представничког дома Парламента ФБиХ.

Владајућу већину у федералном Парламенту у наредном периоду чиниће СДА и ХДЗ БиХ, као и мање странке окупљене око политичких субјеката на чијем челу се налазе Бакир Изетбеговић и Драган Човић /СББ, ДФ и група самосталних посланика/.