latinica  ћирилица
16/07/2019 |  13:54 ⇒ 14:57 | Аутор: СРНА

ПУ Источно Сарајево: За 22,6 одсто смањен број кривичних дјела

На подручју које покрива Полицијска управа Источно Сарајево за шест мјесеци регистрована су 222 кривичних дјела, што је за 22,6 одсто мање него у истом периоду прошле године, рекао је данас начелник Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Источно Сарајево Небојша Поповић.
Пале-Полицијска управа Источно Сарајево - Фото: СРНА
Пале-Полицијска управа Источно СарајевоФото: СРНА

Поповић је истакао да су у овом периоду поднесена 193 извјештаја о почињеном кривичном дјелу и пријављено 201 лице, од којих су 54 повратника и један малољетник.

- Коефицијент укупне расвијетљености криминалитета износи 87,6 одсто, док је коефицијент расвијетљености криминалитета по непознатом починиоцу 70,6 одсто - рекао је Поповић на конференцији за новинаре на Палама.

Он је навео да је у моменту пријављивања кривичних дјела 90 дјела било по непознатом починиоцу, а накнадним оперативним радом расвијетљена су 72 и то 60 из ове године и 12 кривичних дјела из претходног периода.

Када је ријеч о структури криминалитета, највећи број су кривична дјела општег криминалитета - 174, у области привредног криминалитета их је 16, затим девет кривичних дјела из области дрога, 18 из безбједности саобраћаја, те пет кривичних дјела из Кривичног закона БиХ.

- Из области општег криминалита за 174 кривична дјела надлежном тужилаштву поднесено је 150 извјештаја против 148 лица и у овој структури криминалитета и даље највише кривичнх дјела је из области имовинских деликата њих 77. Из области привредног криминалитета надлежном тужилаштву поднесено је 12 извјештаја против 15 лица - рекао је Поповић.

Начелник Сектора полиције у Полицијској управи Источно Сарајево Милан Чворо рекао је да је за шест мјесеци ове године регистровано 179 нарушавања јавног реда и мира, што је за 18,5 одсто више него у истом периоду прошле године.

Говорећи о безбједности у саобраћају, Чворо је напоменуо да је за шест мјесеци евидентирано 356 саобраћајних незгода, што је за 20 одсто мање у односу на исти период прошле године.

Он је додао да су у саобраћајним незгодама 34 лица теже повријеђена, а 89 лакше.

Регистровано је 14.396 прекршаја у саобраћају, док је због кршења Закона о безбједности саобраћаја санкционисано 13.527 лица.

Чворо је истакао да је у првом полугодишту евидентирана једна саобраћајна несрећа са четири смртно страдала лица, док је у упоредном прошлогодишњем периоду једно лице смртно страдало.

Начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац рекао је да је стање на подручју које покрива ова управа за протеклих шест мјесеци на задовољавајућем нивоу.

- Што се тиче криминалитета, број кривичних дјела је у паду за 22 одсто. У овој години имали смо тешка кривична дјела и то убиство почетком године на чијем расвјетљавању радимо заједно са Управом за тешки организовани криминалитет, али због истраге не можемо изнијети никакве податке - навео је Шеховац.

Он је додао да се десило и кривично дјело убиство у покушају по познатом починиоцу, а против лица је поднесен извјештај Окружном јавном тужилаштву Источно Сарајево.

Шеховац је навео да у Полицијској управи биљеже добре резултате када је ријеч о расвјетљавању тешких крађа, изазивања опште опасности, разбојништава, крађа возила и да су постигнути резултати из области недозвољена производња опојних дрога.

Он је нагласио да је на подручју Управе за шест мјесеци боравио велики број високих званичника и страних делагације, да је одржан Европски олимпијски фестивал младих /ЕЈОФ/, да је била зимска туристичка сезона и да су предузете све мјере како би све протекло на високом нивоу и безбједно.