latinica  ћирилица
16/07/2019 |  15:03 ⇒ 24/07/2019 | 11:57 | Аутор: РТРС

Шаровић: Одобрена средства за санирање загађења пираленом у Инцелу

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић дао је данас сагласност за преусмјеравање средстава потребних за хитно санирање загађења хемикалијом пирален у Пословној зони Инцел у Бањалуци.

Ријеч је о средствима из пројекта "Еколошки прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама у индустријском и сектору управљања отпадом", који реализује УНДП БиХ, а финансира Влада Шведске посредством Шведске агенције за међународни развој и сарадњу, а који се састоји из више компоненти, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа,

Шаровић, као политичка контакт тачка за сарадњу са Глобалним еколошким фондом, дао је сагласност да средства из пројекта у износу од 600.000 долара буду преусмјерена за хитно санирање хемикалије пирален у Инцелу и превенцију штетних посљедица његовог утицаја, као и на сличан пројекат који буде достављен као приоритетан од федералног Министарства екологије и туризма.

Давању ове сагласности претходиле су консултације Шаровића са представницима УНДП-а и СИДА, као и надлежним ентитетским институцијама.

У кругу некадашње фабрике Инцел недавно је откривена велика количина хемикалије пирален која токсично утиче на здравље свих живих организама.

Када је ријеч о санирању овог проблема, предсједник Владе Српске Радован Вишковић је навео да ће Влада преузети све обавезе и мјере да се обави асанација загађеног терена.

РТРС/СРНА